Katsushika Hokusai eller bare Hokusai, er blandt de mest kendte japanske kunstnere i verden. Han er især kendt for mesterværket The Great Wave of Kanagawa, men han har lavet mange tusinde andre ukiyo-e.

I dag, den 10 marts, er det 175 år siden at den japanske ukiyo-e mester Katsushika Hokusai døde. Han er uden tvivl den mest kendte og genkendte japanske kunstner uden for Japans grænser. Selv om man ikke lige genkender navnet vil man sikkert genkende nogen af hans mesterværker, eks The Great Wave of Kanagawa og Fine wind, clear morning.

Selvportræt, Hokusai som en gammel mand på 83 år.
Selvportræt, Hokusai som en gammel mand på 83 år.

Hvem var Katsushika Hokusai ?

Man ved ikke med sikkerhed hvornår Hokusai er født. Mange mener omkring den 31. oktober 1760 og at han er født i Edo ( Tokyo ). Man ved dog med sikkerhed at han døde den 10. maj 1849 i en alder af 88 år. Han blev meget gammel efter datidens målestok.

Man ved at hans far lavede spejle til shogunen i Edo, men hvem hans mor er ved man ikke. Hun har højst sandsynlig været en konkubine. Hokusai begyndte at tegne allerede som 6 årig. Højst sandsynligt inspireret af sin far, hvis job også inkluderede at male billeder rundt omkring de spejle han lavede.

Hokusai brugte mindst 30 forskellige kunstner navne i hans levetid. I dag hjælper navnene til at identificere hvilken periode af hans liv han har skabt forskellige billeder og billedeserier. Desuden også hvilken stilarter der har inspireret ham på forskellige tidspunkter i hans liv.

The Great Vawe of Kanagawa fra billedeserien 36 Views of Mount Fuji.
The Great Wave of Kanagawa fra billedeserien 36 Views of Mount Fuji er nok Hokusais mest berømte værk. Billedeserien skabte han i årene 1829-1832.

Da Hokusai er 14 år kommer han i lærer hos den japanske ukiyo-e mester Katsukawa Shunsho. I hans tidlige år opsøger han også andre mestere, som han lærer fra. Det er også i denne periode han skifter navn første gang og udgiver hans første billede serie af kabuki skuespillere.

Hokusai er i hans liv gift 2 gange og han får ialt 5 børn, 2 drenge og 3 piger. Hans yngste datter, Ei, bliver også en berømt ukiyo-e kunstner under navnet Oi. Men aldrig lige så berømt som sin far. Hun arbejder også i perioder som assistent for sin far.

Fine wind, Clear morning fra billedeserien 36 Views of Mount Fuji.
Et andet meget berømt ukiyo-e af Hokusai er Fine wind, Clear morning. Det er også fra billedeserien 36 Views of Mount Fuji fra 1829-1832.

Hokusais sidste tid.

I 1839 sker der noget meget tragisk. Det hus hvor Hokusai bor brænder. Mange hundrede af de billeder og ukiyo-e han har lavet gennem hele sit liv går tabt. Man ved ikke med sikkerhed, hvor meget der går tabt, men det er meget. Heldigvis er der mange af hans billede og ukiyo-e andre steder i Japan. De eksistere stadig den dag i dag på forskellige museer.

I en alder af 83 år tager Hokusai til Nagano. Han er inviteret til en by der hedder Obuse af en velhavende landmand. Her bliver han i flere år. Han tegner og skaber nye værker stort set hver dag. I dag er Obuse kendt for 2 ting, kastanjer og Hokusai Museum, hvor man kan se mange af de værker han skabte, da han boede i Obuse. Jeg har besøgt museet og hvis man er interesseret i japansk kunst og ukiyo-e kan det varmt anbefales, hvis man er i Nagano.

Træ pæon og sommerfugl fra billedeserien Blomster og Fugle.

På sit dødsleje skulle Hokusai have sagt følgende : Hvis bare Himmlen ville give mig 10 år mere………bare 5 år mere så kunne jeg blive en rigtig kunstner. Hokusei ligger begravet ved Seikyo-ji templet i Taito, Tokyo.

Jeg holder meget af ukiyo-e. Jeg synes der er så mange vildt flotte billeder lavet af mange forskellige japanske kunstner. Og ja, Hokusai er blandt mine ynglings kunstnere. At købe orginale ukiyo-e kan hurtigt blive en meget dyr omgang, men heldigvis findes der genoptryk af alle de berømte værker, både i postkort og plakat form. Disse postkort og plakater er fantastiske souvenir at købe på en tur til Japan for de er noget af det der kendetegner Japan og japansk kultur og kunst.

You might also enjoy: