Goryokaku i Hakodate på Hokkaido er noget meget specielt man kun kan opleve her. Det er et fort, dem er der flere af i Japan, men dette her er stjerneformet. Dette her er formet som en stjerne med 5 spidser og det har en speciel historie. Det var nemlig her det sidste slag i Boshin Krigen, bedre kendt som Den Japanske Revolution, fandt sted. Slaget varer 1 uge, fra den 20 – 27 juni 1869. Så var det endegyldigt forbi med samurai-tiden i Japan.

Mig og Hokkaido.

Selv om jeg kun har været på Hokkaido 2 gange, er det et af de steder jeg holder mest af. Naturen er noget af det bedste man kan forestille sig. Her ligger ikke mindre end 5 national parker. Maden er fantastisk hvis man er til fisk og skaldyr, krabber i særdeleshed. Og så har Hokkaido en enestående historie, man ikke finder andre steder i Japan.

Hokkaido har det største antal vilde bjørne i hele Japan, det er brune bjørne. Det er også på Hokkaido man finder det største antal køer i Japan. Hvis man har handlet ind i et japansk supermarkede, har man måske langt mærke til, at stort set alle japansk produceret majeriprodukter kommer fra Hokkaido. Hokkaido er også det sted i Japan hvor den første sne falder og her finder man også nogen af de bedste ski-steder i japan, ja endda i hele verden. Så Hokkaido er ikke et område man bør overse på et besøg i Japan, især ikke hvis man er natur-elsker.

Sidst jeg var på Hokkaido var i efteråret 2021 og her besøgte jeg byen Hakodate, fordi jeg altid gerne har ville besøge Goryokaku fortet, bedre kendt som stjerne-fortet.

Goryokaku Tower.

Lige ved siden af Goryokaku fort ligger det 106 m høje Goryokaku Tower. Der er 2 observatorier, et i 86 og 90 meters højde. Det nederste dæk har bla. et glasgulv hvor man kan kigge ned. Men bare rolig, det fylder kun en lille del af obsavatoriet på nederste dæk. Det øverste observationsdæk fungere som et lille museum, der fortæller historien om Goryokaku. Det er en lille men interessant udstilling der fortæller om livet omkring fortet da det var under opførsel og da det fungerede som en aktiv militær post.

Men grunden til det er værd at besøge er den udsigt man har fra tårnet og ned over hele området hvor Goryokaku fortet ligger. Desuden har man en helt fantastisk udsigt ud over Hakodate by og bjergene der ligger omkring byen.

Der er åben alle ugens 7 dage fra 9.00 – 18.00, billetsalget slutter kl. 17.30. Billetterne koster 900 yen ( 48 kr ) pr. person.

Goryokaku Tower ved siden af parken hvor man finder fortet.
Goryokaku Tower på en smuk og klar efterårsdag.
Goryokaku - det stjerneformet fort i Hakodate.
Udsigten fra Goryokaku Tower ned over Goryokaku, stjerne-fortet med de 5 spidser.

Stjerne-fortet Goryokaku.

Hakodate er en havneby i det sydlige Hokkaido. Det gør at byens historie hænger meget sammen med åbningen af Japan og den handel der foregik med andre lande. Vi skal helt tilbage til Edo-perioden ( 1603-1868 ) hvor Tokugawa shogunatet har lukket landet for handel med andre lande, undtagen Holland og Kina. Men i 1854 underskriver Japan en række venskabsaftaler med USA, England og Rusland og i 1858 underskriver de en handelsaftale. I det efterfølgende år åbner havnen i Hakodate. Tokugawa shogunatet har sendt højtstående officere til Hakodata for at stå for handlen med udenlandske skibe og de bliver kendet som Hakodate magistralerne og deres kontor lå lige i midten af Goryokaku. Det ligger der stadig den dag i dag og er åben for gæster.

Tokugawa shogunatet ville gerne have at bygningen lå et stykke fra havnen og var beskyttet af et fort. Derfor blev Ayasaburo Takeda hyret til at tegne og bygge Goryokaku. Han har læst europærisk historie og har stor erfarring med at bygge bl.a. skibe, kanoner og forte. Det skulle være et fort der kunne forsvares med kanoner og håndvåben. Det tog næsten 7 år at bygge Goryokaku, men i 1864 stod det endelig færdig og blev et center for politik, diplomati og et stort forsvarsværk af det nordlige Japan.

Magistralens kontor på Goryokaku.
Magistralens kontor oprettet af Tokugawa shogunatet.

Slaget om Hakodate.

Tokugawa shogunatet sidder på magten i næsten 260 år. Men gradvis mister de mere og mere magt. I 1868 udbryder der borgerkrig med Tokugawa shogunatet på den ene side og dem der mener magten skal tilhøre Kejseren på den anden side. Denne borgerkrig er også kendt som Boshin Krigen eller Den Japanske Revolution. Tokugawa shogunatet taber det ene slag efter det andet. Til sidst har Tokugawa shogunatet kun Hokkaido og fortet i Hakodate tilbage.

Enomoto Takeaki – Viceadmiral i Tokugawa shogunatet.

Viceadmiralen i Tokugawa shogunatet, Enomoto Takeaki, ankommer på et skib til Hakodate sammen med 3000 soldater og allieret. Her opretter de deres hovedekvarter på Goryokaku. Enomotos drøm var at løsrive Hokkaido fra Japan og oprette et land med Tokugawa shogunatet som ledere. Dette lykkes dog ikke da Meiji regeringen afslog hans ansøgning. I stedet for, den 27 januar 1869, opretter han republiken Ezo. Det får Meiji regeringen i Edo ( nutidens Tokyo ) til at reagere og sender tropper til Hakodate. Dette fører til Slaget om Hakodate. Den 27 juni 1869 kollapser republikken Ezo og samuraiernes tid og feudalisme er endegyldigt forbi i Japan. Den nye regering har vundet, magten ligger hos Kejseren og industrialisering af Japan tager for alvor fart.

Enomoto Takeaki overlever Slaget om Hakodate. Han bliver anholdt, dømt for højforræderi og sat i fængsel. Men lederne i den ny Meiji regering anderkender hans talenter og viden og i 1872 bliver han benåede. Han bliver en af få Tokugawa loyalister der får en fremtrædende position i den nye regering trods protester fra flere der ikke stoler på tidligere Tokugawa tilhængere. Enomoto ender med at bliver minister for Den Kejserlige Flåde, der ophøre med at eksistere da Japan kapitulere i 1945. Enomoto selv dør i 1908, han ligger begravet i Tokyo på kirkegården ved Kissho-ji templet.

Udsigten fra Goryokaku Tower. I baggrunden til højre kan man se Hokodate bjerget ( 334 m ). Det er der man kan se flere master på toppen.
Hijikato Toshizo, næstkommanderende i Shinsengumi.

Shinsengumi – den specielle politistyrke og Hijikato Toshizo.

En person der ikke overlevede Slaget om Hakodate er Hijikato Toshizo. Han er næstkommanderende i den specielle politistyrke Shinsengumi. Det er en specielstyrke oprettet i Kyoto i 1863. Deres eneste opgave var at beskytte højtstående personer i Tokugawa shogunatet mod attentater og andre problemer med personer med forbindelse til Meiji-regeringen. Styrken bliver opløst 1869 efter Slaget om Hakodate.

Hijikato Toshizo er meget loyale mod Tokugawa shogunatet og han kæmper i flere slag over hele Japan. Han kommer fra en rig landmands familie nær Tokyo. Han er den yngste af 10 børn. Hans far dør få måneder inden hans fødsel og hans mor dør da han er 6 år. Han vokser derfor op hos en af hans brødre.

I 1863, i en alder af 28 år, bliver han medlem af Roshigumi, der senere skal blive til Shinsengumi. Han er en hård hund, der hurtigt stiger i graderne. Nu mere magt han får, nu mere udøver han den. Shinsengumi består nu af 140 mænd. Mange af dem er købmænd og landmænd med store jordarealer, fordi de stod til at miste mest hvis Tokugawa shogunatet mistede magten. Hvis man blev opdaget som desertør eller forræder blev man tvunget til at begå seppuku. Han bøjede ikke reglerne det mindste, hverken for medlemer af shinsengumi eller der hvor han befandt sig. Det gav ham kælenavnet, demon næstkommandanten.

Broen over voldgraven der fører ind til Goryokaku.
Broen over voldgraven der føre ind i hjertet af Goryokaku.

Hans død og eftermæle.

Hijikata Toshizo forbliver tro mod Tokugawa shogunatet og Republiken Ezo ( Hokkaido ) hvor han bliver drabt den 20 juni 1869. Han bliver skudt bagfra på sin hest da han under et slag leder sine mænd i kamp. I hans afskedebrev skrev han : Selv om min krop henfalder på øen Ezo, vogter min sjæl min Herre i Øst. Med øst hentyder han til Kyoto. Hvor han ligger begravet vides ikke med sikkerhed, men det er mest sandsynligt han er begravet ved Goryokaku eller Hekketsuhi, som er et monument for faldne soldater fra Tokugawa shogunatet.

Han er en populær skikkelse i japansk historie. Når der laves film eller serier om Boshin Krigen eller Slaget om Hakodate er hans person altid at finde i en fremtrædende rolle. Da jeg besøgte Goryokaku var der en udstilling fra en ny film, Baragaki: Unbroken Samurai, hvor dele er filmen er optaget her og hvor han selvfølgelig er en af filmens hovedepersoner. Det var rigtig spændende at se og lære om den historie der har fundet sted lige netop her og hvilken rolle det har spillet i japansk historie generalt.

Goryokaku Tower set inde fra Goryokaku.
Udsigten ud over bjergene inde fra Goryokaku.

Goryokaku i dag.

I dag er Goryokaku en offentlig park og en meget populær en af slagsen. Stort set alle træerne er kirsebærtræer. Når man står oppe i Goryokaku Tower og ser ned ligner det en lyserød stjerne. Det er et af de bedste steder i Japan at opleve kirsebær og det står da også på top 10 over de bedste steder for at opleve kirsebær blomster. Ligeledes er det er smukt sted om efteråret når træerne står med deres let orange-gule blade. Jeg så også et af de største og smukkeste gingko træer jeg nogensinde har set. Det stod perfekt gult og var kun lige begyndt at smide de første blade.

Voldene inde på Goryokaku.

Min mening om Goryokaku.

Hold nu op et sted. De historiske vingesus man bliver mødt af her er jo gigantiske og det er lige mig. Jeg brugte næsten 3 timer ved Goryokaku Tower og inde på selve fortet. For mig er det så spændende at gå rundt og forestille sig hvordan livet har været her. Især i den sidste tid af Boshin krigen og Slaget om Hakodate. Det må have været forfærteligt at være under belejring i 1 ugen og blive skudt på og bombaderet konstant.

Hvis man besøger Hokkaido og rejser rundt på øen vil jeg klart anbefale at man besøger både Hakodate og Goryokaku. Det er både et spændende og naturkønt sted. Historien er let fortalt så alle kan være med og man går derfra med en følelse af rent faktisk at have lært noget. Jeg vidste godt at det var her det sidste slag i Boshin Krigen fandt sted, men jeg kendte ikke nogen af personerne.

Fra historie til virkelighed.

Fra bare at være et sted i en historiebog, til selv at stå der og kunne forbinde det med personer på et billede. Breve elle dagbøger, skrevet af personen, om stedet og de handlinger der har fundet sted her gør noget ved et sted i en positiv retning. Så er det lige pludselig ikke bare et sted i en historiebog. For mig bliver det så meget mere spændende når man kan forbinde steder og personer i en historisk begivenhed til det sted man står ved. Hvilken nok også er grunden til jeg rendte rundt her i 3 timer, hvor de fleste nok højst ville bruge 1 time. Men sådan er det at være på tur med mig. Jeg vil gerne vide noget om det sted jeg besøger frem for bare at besøge mange steder og ikke ane hvad jeg har besøgt.

Et af de flotteste gingko træer jeg har oplevet.

Har du fået lyst til at læse mere om min tur til Hakodate kan du læse mit indlæg om Hakodata – Vestens by på Hokkaido.

You might also enjoy: