Oyama Shrine er dedikeret til Maeda Toshiie som er en af de store herskere i Kanazawa og her finder du en meget speciel indgangsport.

Indgange til Oyama Shrine.
Indgangen til Oyama Shrine.

Oyama Shrine er nok den mest berømte helligdom i Kanazawa. Det er der 2 grunde til. Indgangsporten der er en blanding af japansk, kinesisk og europærisk arkitektur. De farvede glas i toppen af tårnet finder man ikke andre steder i Japan. Og for det andet fordi stedet er tilegnet Maeda Toshiie ( 1537 – 1599 ), som har spillet en stor rolle i Kanazawas udvikling.

Den specielle indgangsport til Oyama Shrine i japansk, kinesisk og europærisk arkitektur.
Den specielle indgangsport til Oyama Shrine i japansk, kinesisk og europærisk arkitektur.

Oyama Shrine blev grundlagt i 1599 af Maeda Toshinaga, Maeda Toshiie efterfølger. Oprindeligt lå det på toppen af Utatsu bjerget, men i 1873 blev det flyttet til sin nuværende lokalitation. Stedet hvor helligdommen nu ligger er grunden hvor Maeda Toshiie og hans kone, Maeda Matsu ( 1547 – 1617 ), villa lå og hvor de boede. Haven ved helligdommen er dog først blevet anlagt senere, i Edo-perioden.

Den traditionelle japanske torii foran Oyama Shrine.
Den traditionelle japanske torii foran Oyama Shrine.

Hvem var Maeda Toshiie ?

Maeda Toshiie er født i det område i Nagoya der hedder Arako. Allerede som 15-årige oplever han sit første slag. Han er soldat under Oda Nabunaga og senere bliver han en af Nabunagas mest betroede generaler. For hans store loyalitet over for Nabunaga bliver Maeda tildelt land på Noto-halvøen, men hans efterkommer ender med at besidde hele Kaga, det der i dag er det meste af Ishikawa og Toyama præfekture. Maeda klanen herskere over området i 14. generationer, fra 1583 og indtil Meiji Revolutionen starter i 1868. De er den næst mest rige og magtfulde klan i Japan, kun overgået af Tokugawa klanen.

Maeda klanens våbenskjold på porten til Oyama Shrine.
Maeda klanens våbenskjold på porten til Oyama Shrine.

Maeda Toshiie påbegynder opførelsen af Kanazawa Slot, men han ser det aldrig bliver færdig, da han dør den 27. april 1599. Det er hans søn Maeda Toshinaga der færdiggøre slottet.

Oyama Shrine.
Oyama Shrine.
Hovedebygningen ved Oyama Shrine.
Goshuin fra Oyama Shrine.

Goshuin fra Oyama Shrine.

Som ved alle templer og shrine i Japan kan man købe et helligt stempel kaldet for goshuin. Goshuin er kalligrafi der males i en speciel bog kaldet for en goshuincho. Jeg havde glemt min bog, men jeg var så heldig at de solgt stempler der allerede var lavet og som man kan lime ind i sin bog. Normalt skriver man direkte på en side i bogen, men efter corona begyndte mange steder at have færdiglavet stempler for at undgå for meget kontakt. Heldigvis skriver de fleste steder igen direkte i bogen, men man kan stadig købe de færdig skrevet stempler og det er jo godt når man glemmer at tage sin goshuincho med sig. Jeg er meget glad for min goshuin fra Oyama Shrine, da det er et meget historisk sted.

Statue ved Maeda Toshiie.
Statue af Maeda Toshiie.

Haven ved Oyama Shrine.

Haven der ligger her hørte oprindeligt til Maeda familiens villa, men den har nok ikke set ud som den gør i dag. Det er en spadserhave med en ret stor sø. Desuden er der en bro, men den er så gammel at den må man ikke gå på mere. Den nuværende have kan dateres tilbage til Edo-perioden.

Sæen og den gamle bro i haven.
Søen og den gamle bro i haven.

Haven var oprindelig designet af havedesigneren Kobori Enshu. Haven er designet så det ligner en biwa, en japansk lut, men det havde jeg dog lidt svært ved at se må jeg indrømme. Der er 3 øer i søen, der alle er forbundet at trædesten eller planker.

Søen med alle plankerne som man kan gå rundt på.
Søen med alle plankerne som man kan gå rundt på.

Midt i søen er der et stativ lavet af træpæle, hvorfra der vokser en blåregn. Det er en ret stor blåregn, men desværre var den allerede færdig med at blomstre. Jeg kan kun forestille mig hvor flot det må være når den hænger der ud over søen og de lilla blomster reflektere i vandet. Men det var nu stadig meget kønt med alt det forårs grønne på træeren.

Den store sten lanterne på breden af søen.

Min mening om Oyama Shrine.

Hvis man ikke er til templer og shrine, men alligevel gerne vil besøge mindst 1 under et besøg i Kanazawa vil jeg anbefale at det er Oyama Shrine. Mest fordi stedet er knyttet til Maeda Toshiie som har så stor betydning for området. Jeg synes indgangsporten med de farvede glas var meget specielt. Det kan ikke opleves andre steder i Japan. Desuden er stedet meget tæt på Kanazawa Slot og Roku-en Haven, så man kan lige så godt gå igennem helligdommen på vej til Kanazawas 2 største attraktioner. Stedet har mine varmeste anbefalinger p.g.a haven og den historie der knytter sig til stedet.

Jeg er overbevist om frøerne er belagt med bladguld, når man tænker på Kanazawas historie med bladguld.

Praktiske oplysninger.

Admistrative åbningstider : 08.30 – 16.30. Stedet er åbent døgnet rundt, men man kan ikke købe goshuin, omikuji eller omamori uden for den admistrative åbningstid.

Lukke dage : ingen

Entre : gratis

Det tager cirka 30 minutter at gå fra Kanazawa Station til Oyama Shrine, jeg gik selvfølgelig. Kan man ikke overkomme at gå så langt er der en bus fra Kanazawa Station, Loop Bus fra busstop nr. 7. Stå af ved enten Korinbo busstop eller Minamicho busstop. Oyama Shrine ligger cirka midt imellem disse 2 busstop.

You might also enjoy: