I efteråret sidste år besøgte jeg havnebyen Hakodate på Hokkaido. Hakodate er den by i Japan der først åbner op for handel med vesten i 1854. Derfor er det en by der er meget vestligt inspireret i forhold til mange andre japanske byer. Indtil branden i 1934 var det den største by på Hokkaido og blandt de mest indflydelsesrige byer i Japan. I dag er det den 3. største by på Hokkaido med et indbyggertal på omkring 280.000 mennesker. Det er en smuk by med historie og fantastiske udsigter.

Hakodate Old Public Hall.

Den bygninge der i dag udgør Hakodate Old Public Hall stod færdig i september 1910. Den erstattede det tidliger rådhus der brændte ned i 1907. Huset der er inspireret af europæisk byggestil kostede 58.000 yen at bygge. 50.000 yen blev doneret at den meget velhavende forretningsmand Teppei Some. Huset kan ses på lang afstand, da det ligger på en bakketop. Den blå/grå og gule farve huset har gør også at man hurtig lægger mærke til det.

Udsigten ned mod havnen fra vejen op til Hakodate Old Public Hall.

Huset har været brugt til meget gennem tiden. Rådhus, forsamlings og møde sted. Desuden har Kronprins Taisho brugt huset som bolig når han opholdt sig i Hakodate. I 1974 kom stedet på listen over vigtig kultur ejendomme i Japan og det forstår man egentlig godt når man besøger stedet. Det er en flot og imponerende bygning.

Hakodate Old Public House ligger på bakketoppen omringet af en park med udsyn til havnen og Hakodate by.

I dag er Hakodate Old Public Hall åben for publikum. Man kan gå rundt i hele huset. Man kan se hvordan Kronprins Taisho boede, når han var der. Desuden må gå ud på balkonen, hvor der er den flotteste udsigt ned til havnen og ud over byen.

Desværre havde jeg ikke rigtig vejret med mig i de 3 dage jeg var der. Jeg havde kun solskind om formiddagen på anden dagen. Ellers var det gråt, overskyet og regnfuldt. Så jeg kan kun forestille mig hvordan det ser ud i klart vejr, hvor man burde kunne se over til Ome i Aomori på den anden side af Tsugaru strædet.

Hakodate Old Public Hall.

Ud over at være åben for publikum bliver stedet også brugt til koncerter og foredrag.

Kronprins Taishos møde og arbejdsværelse.
Kronprins Taishos toilet.

Åbningstider.

Fra april til oktober kan man besøge Hakodate Old Public Hall tirsdag – fredag fra kl. 09.00 – 18.00 og lørdag – mandag fra 09.00 – 19.00. Fra november til marts er der åben hver dag fra 09.00 – 17.00. Det koster 300 yen i entre at komme indenfor.

Former British Consulat i Hakodate.

Former British Consulate.

Hakodate er sammen med Yokohama og Nagasaki de første byer i Japan der åbner op for handel med vesten efter forhandlinger med den amerikanske kommandør Matthew C. Perry. Derfor har der lagt flere udenlandske konsulater i byen. Det Britiske konsulat har været brændt ned flere gange. Det man kan besøge i dag var åbent fra 1913 – 1934 hvor det lukkede.

Kontoret i det Britiske Konsulat med udsigt ned til havnen.

Det Britiske Konsulat har 2 udstillinger. Den første omhandler livet som britisk konsul i Hakodate. Man kan se hvordan konsulen og hans kone har boet og hvordan konsulatet har fungeret i dagligdagen.

Hakodates historie som havneby.

Den anden udstilling fortæller om åbningen af Hakodate, handel med vesten og den indflydelse det fik på byen. På dette tidspunkt har Hakodate været en rig og indflydelsesrig by, der var meget anderledes end andre japanske byer. Udover de 2 udstillinger er der en lille cafe der servere engelsk te, sandwich og kage. Der er også en lille butik hvor man kan købe britiske souvenir.

Åbningstider

The Former British Consulat i Hakodate har åben hver dag fra kl. 10 -17.00. Sidste bestilling i cafeen er kl. 16.30. Entre-prisen er 300 yen.

Min mening om Hakodate Old Public Hall og The Former British Consulat.

Det er 2 meget historiske bygninger i Hakodate og jeg kan kun varmt anbefale at besøge dem. Konsulatet ligger på samme vej, som fører op til Hakodate Old Public Hall i Motomachi Park. Alene udsigten gør det værd at tage herop. Parken var rigtig flot med sine efterårs farver. Jeg tror jeg brugte et par timer med at se begge bygninger og gå rundt i parken og se på de forskellige statuer. Men jeg kan jo også godt lide at læse informationstavlerne, så det tager gerne lidt længere for mig.

Det er nemt at komme rundt i Hakodate med sporvogn, men rigtig mange seværdigheder ligger i gå-afstand af hinanden. På den måde er det en nem og overskuelig by. Byen er heller ikke overrandt af turister så det er nemt at komme til og jeg opleve ikke på noget tidspunkt at stå i kø. Jeg kan kun varmt anbefale at tage til Hokkaido og besøge Hakodate eller de andre byer på øen.

You might also enjoy: