The Kamogawa Food Detective er en anderledes detektiv historie der handler om mad, minder og nostalgi.

Om Hisashi Kashiwai.

Hasashi Kashiwai er født i Kyoto i 1952, hvor han også er vokset op. Han er uddannet tandlæge fra Osaka Tandlæge Universitet. Han skriver hovedesaglig om Kyoto og han har deltaget i flere tv-programmer og været nævnt i adskellige magasiner.

Hisashi Kashiwai
Hisashi Kashiwai.

Om The Kamogawa Food Detective.

Forfatter : Hisashi Kashiwai.

Japansk titel : Kamogawashokudo.

Udgivet på japansk : 2013 af Shogakukan.

Engelsk titel : The Kamogawa Food Detectives.

Udgivet på engelsk : 2023 af P.G. Putnam’s Sons.

Antal sider : 201

Genre : Fiktion – mysterium – mad.

The Kamogawa Food Detectives.

Boganmeldelse.

Nær Higashi Honganji ligger en restaurant. Den kan være svær at finde for restauranten ligger i en mindre velligeholdt bygning, der er ikke noget skilt eller andre antydninger at her ligger en restaurant. Restauranten ejes af den tidligere kriminal betjent Nagare Kamogawa og hans datter Koishi Kamogawa. Nagare laver alt maden i restauranten, mens datteren tager sig af serveringen. På et tidspunkt har de indrykket en annonce i bladet Gourment Monthly, med ordene Vi finder din mad. Ikke andet, hverken by, adresse eller andre oplysninger for Nagare mener at dem der virkelig har brug for deres service nok skal finde dem hvis det er skæbenens vilje.

Men hvad er så denne ekstra service ? Jo, i baglokalet af restauranten har far og datter et detektivbureau, med en noget speciel service. At finde mad fra klientens fortid. Koishi’s opgave er at intereviewe klienten og finde ud af hvilken ret personen søger, hvor retten kommer fra og i hvilken forbindelse klienten har smagt denne ret. Herefter er det Nagare’s opgave at finde ud af at lave denne ret. Det omfatter rejser til lokale områder i søgen på egens retter og lokale specialiteter.

Bogen er opdelt i 6 kapitler, der hver omhandler en speciel japansk ret, eks Nikujaga, Tonkatsu og Nabeyaki-udon. Men bogen handler om så meget mere end de retter en klient søger. Hver gang en person kommer ind i restauranten for første gang får de serveret en sætmenu. Disse sætmenuer variere efter årstiden og beskrivelserne af dem gør virkelig at man bliver sulten.

Bogen handler også om minder og nostalgi. Mad man husker som noget specielt relatere ofte til en speciel begivenhed eller person i ens liv, det er også tilfældet i bogen.

Min mening om The Kamogawa Food Detectives.

Det er lige min type bog, bøger om mad. Hygge-historier om mad og minder. Bogen er ikke en traditionel detektiv historie og mysteriet i historien går mere ud på at finde den forsvundende smag i en speciel ret. Hvis man er interesseret i japansk mad er det en god bog at dykke ned i. Men der er ingen opskrifter i bogen. Dem må man selv Google sig til og tilsætte de specielle ting Nagare finder ud af på hans rejser til lokal områder rundt omkring i Japan for at finde det der gjorde retten speciel for kilenten. Man hører dog ikke om disse rejser i bogen, hvilket jeg personligt synes er en mangel. Jeg ville gerne have læst mere om egnsretterne i de små lokal-samfund Nagare besøger for at finde ud af hvorfor en ret fra dette område er anderledes end den mere velkendt og traditionelle man får alle steder.

Da jeg undersøgte nogen ting til denne artikel fandt jeg ud af at nummer 2 i serien kommer til oktober, hvilket gjore mig utrolig glad for jeg synes det er en super hyggelig bog at læse og jeg skal helt klart have den når den kommer. Den kommer til at hedde The Restaurant of Lost Recipies.

En anden ting jeg var meget betaget af i bogen er beskrivelserne af Kyoto. Jeg kan genkende dem og jeg har besøgt mange af de steder der er beskrevet i bogen og jeg kunne næsten gå i forvejen af tur beskrivelserne for jeg vidste hvor vi var på vej hen.

You might also enjoy: