Niku-jaga er en elsket vinterret i Japan. Man simrer oksekød, løg og kartofler i en sauce af dashi, soya, mirin, sake og sukker. Nemt og lækkert.
Hvad er Niku-jaga ?
Niku-jaga er en sammensætning af 2 japanske ord. Niku ( 肉 ) som betyder kød og jaga som er en forkortelse af jagaimo ( じゃがいも ) som betyder kartoffel. Så kød og kartofler. I retten bruges ofte oksekød, men man kan også godt bruge svinekød eller kylling. Personligt har jeg aldrig brugt andet end oksekød når jeg laver det. Der ud over tilsætter man også løg, konnyaku og i nogen tilfælde gulerødder. Det hele simrer i en sauce af dashi, soya, mirin, sake og sukker.
Oprindelsen af Niku-jaga.
Der er 2 steder i Japan der hævder at Niku-jaga er opfundet i deres by. Det er Maizuru i Kyoto og Kure i Hiroshima. For måske at finde svaret skal vi stifte bekendskab med en af Japans mest berømte generaler, nemlig General Heihachiro Togo ( 1848 – 1934 ). Som ung kadet var han udstationeret i England, hvor han forelsker sig i en ret bestående af oksekød simret i en demi-glace sauce. Jeg tror den omtalte ret måske kan være Beef Bourguignon. Da han vender tilbage til Japan spørger han militær kokken om han kan genskabe retten. Men rødvin er svært at få fat i på dette tidsunkt ( starten af 1900 ) så det bliver skiftet ud med soya og sukker. Så nu begynder det at ligne det vi i dag kalder niku-jaga.
Hvor vidt General Togo var udstationeret i Maizuru eller Kure først efter sin hjemkomst, er der en vis usikkerhed om, men man ved med sikkerhed han har været begge steder. Så begge steder hævder de har opfundet denne lækre ret. Men uanset hvor retten stammer fra smager det rigtig godt og det er en af mine japanske ynglings retter som jeg ofte laver, især om vinteren.
Opskrift på Niku-jaga.
- 250 g oksekød i tynde strimler
- 4 store kartoffler
- 1 løg
- 250 g konnyaku ( eller shirataki nuddler )
- 1 spsk olie
- 300 ml dashi
- 3 spsk sukker
- 2 spsk sake
- 4 spsk soya
- 1 spsk mirin
Skræl kartoflerne, skær dem i 4 stykker og lig dem i vand. Pil løget og skær det i skiver, men ikke alt for tyndt. Skyl konnyaku i vand, lad det gerne ligge i vandet lidt. Klip det evt. i mindre stykker. Varm olien op i en gryde. Tilsæt oksekød og lad det stege indtil det ikke længere er rødt. Kom løg, konnyaku og kartoffler i gryden og lad det stege et par minutter. Tilsæt dashi, soya, mirin, sake og sukker. Lad det simre indtil kartofflerne er kogte.
Mange japanere vil gerne have en skål ris sammen med deres Niku-jaga. Personligt synes jeg at både ris og kartoffler bliver lidt for meget og derfor spiser jeg ikke ris dertil, men hellere nogen grøntsager eller en salat.
Velbekomme.