Kylling i soya-smør sauce, japansk hverdagsmad.

De fleste ved japanerne er meget glad for fisk. Det er nu ikke det eneste de spiser meget af. De er i særdeleshed også glad for kylling og svinekød. Det er jo noget en dansker er glad for, hvis man ikke spiser rå fisk. Ikke fordi jeg har noget imod fisk, jeg elsker fisk. Men at der er kylling og svinekød i køledisken giver jo mulighed for at kunne lave nogen dansk inspireret retter. Især når hjemveen trænger sig for meget på.

I dag har der dog ikke været dansk inspireret mad på menuen, men japansk. Japansk hverdagsmad er enkelt og simpelt mad. Det skal kunne laves på kort tid og ikke kræve en masse plads til tilberedning. Kylling i sauce af smør og soya er nem at lave og det passer sig selv det meste af tiden.

Det er en ret man ofte finder hvis man spiser på familie-restauranter her i Japan. Således er det en meget populær ret hos restaurant-kæden Royal Host. Det var da også her jeg smagte den første gang og faldt for retten. Jeg har siden hen lavet den adskellige gange.

Det er gået hen og blive en af favoritterne her i lejligheden. Min mand kan ligefremt spørge om jeg ikke vil lave den, hvis det er lang tid siden sidst. Så jeg tænkte at det også var på tide at den fik sit eget indlæg her på bloggen. Måske den kunne inspirere til en japansk aften hjemme i Danmark. 

Kylling i soya-smør sauce.
Kylling i soya/smør sauce.

Opskrift på Kylling i soya-smør sauce.

4 stykker udbenet kyllingelår

Salt og peber

3 spsk sake

olie til stegning
Til saucen:

3 spsk soya

1 spsk mirin

2 spsk sake

1 spsk sukker

1 spsk smør


Tør de udbenet kyllingelår godt i et stykke papir. Kryder med salt og peber på siden med skind. Opvarm en pande med olie. Når panden er varm ligges kyllingestykkerne på med skindsiden ned af. Steg til skindet er sprødt. Vend kyllingestykkerne og tilsæt sake. Lad det simre indtil saken er væk. Bland ingredienserne til saucen undtaget smøret og hæld det ved kyllingen. Lad det simre nogen minutter indtil du er sikker på kyllingen er færdig. Tilsæt smør. Når smørret er smeltet og saucen er blevet lidt tykker er retten klar til servering. Serveres med ris og salat eller grøntsager. 

Spicy bønnesalat.
Spicy bønnespire salat. 

Er der en ting der er billigt i Japan så er det bønnespirer. Bønnespirer er stort set uundværlig i det japanske køkken især når det kommer til hvilken som helst form for nudler. Men bønnespirer bruges også til så mange andre retter. Denne bønnespirer salat er nem og hurtig at lave og tilfører noget sprødt til hvad nu man servere det til. 

Opskrift på spicy bønnespirer-salat.

Start med at lave dressingen.
2 spsk. sesam olie

1 tsk soya

1 tsk shichimi togarashi

½ tsk salt og sort peber.
Bland alle ingredienserne i en lille skål og sæt det til side. 


Til salaten:

300 g bønnespirer

1 bdt. forårsløg

1 spsk sort og hvid sesam


Snit forårsløg i skiver, men ikke alt for tynd.Bring en gryde med vand og salt i kog. Når vandet koger slukkes der for vandet og bønnespirer og forårsløg tilsættes. Lad det blive i vandet omkring 1 minut, bønnespirerne skal stadig være lidt sprøde i det. Hæld bønnespirer og forårsløg over i en si. Lad det dryppe rigtig godt af og blive koldt inden du blander det med dressing og sesamfrø. 

Kylling i soya-smør sauce og spicy bønnespirer.

Hvad er shichimi togarashi ?

Det er et japansk blandings krydderi som man især finder i nudel restauranter. Blandingen består af  forskellige krydderier.

Chili pulver

Sancho ( japansk peber )

Tørret og ristet appelsinskal

Sorte sesam frø

Hvide sesam frø

Hampfrø

Ingefær pulver

Nori ( tang )

Birkes

Dette er den mest almindelige blanding. Man kan også få mange speciel blandinger med eks. yuzu eller wasabi. Det er et krydderi der har en lang historie bag sig og har været brugt i Japan siden 1700-tallet. Langt de fleste supermarkeder sælger den almindelige blanding. Kan man finde en butik med speciale i shichimi togarashi er udvalget langt større og mere interessant. Det er en rigtig god souvenir at have med hjem fra Japan hvis man laver meget japansk mad. 

Kylling i soya-smør sauce og spicy bønnespirer salat.

Så er der kun tilbage at sige velbekomme. Jeg håber, at jeg har kunne inspirere dig til at prøve denne kyllingeret.

You might also enjoy: