Yakitori er en af de mest populære street food i Japan. Faktisk er det så populært at der findes restauranter kun med disse kyllinge spyd. Så er man en lille smule småsulten er yakitori en god løsning.

Yakitori – hvad er det ?

Yakitori er kort og godt kylling på spyd. Det er grillet over kul og glaseret med en tyk sauce lavet af soya. Det er ikke kun en bestemt del af kyllingen der bruges, men det hele og med det mener jeg DET HELE. Der findes mange restauranter der kun servere yakitori og har deres egen opskrift og deres egen specialitet. Yakitori er også en populær street food der serveres ved festivaller og andre begivenheder hvor der er boder med mad. 

Forskellige slags yakitori.
Yakitori.

Der er 2 ting vedrørende Japan jeg ofte bliver spurgt om, mad og hvad kan jeg opleve i den periode jeg er i Japan. Angående mad bliver jeg ofte spurgt om hvad man skal spise ud over sushi når man er i Japan. Det japanske køkken er bare så meget mere end lige sushi. Japanerne elsker mad og Japan har så mange restauranter at jeg ikke tror nogen ved helt præcis hvor mange der er. Så for at hjælpe spørgsmålet lidt på vej vil jeg bruge en del tid på at skrive om det japanske køkken og alt det velsmagende mad der er ud over sushi.

Bonjiri er kyllingespyd lavet af gumpen.
Bonjiri.

Bonjiri yakitori.

Bestiller man denne får man halen på kyllingen eller det de fleste vil kalde gumpen. Det er en af de mere populære og noget stort set alle restauranter har.

Yakitori af hjerter.
Hatsu.

Hatsu.

Spyd med hjerter er meget populært. Jeg ved ikke hvad det er med japanere, men de spiser rigtig meget indmad. Jeg tror det stammer tilbage fra gammel tid, hvor det ikke var meget mad, især lige efter krigen, og hvor intet måtte gå til spilde.

Kyllingespyd laven af nakkeskind.
Kawa.

Kawa.

Er man til skind er denne rigtig god. Det er knasende sprødt, men også lidt gummi agtig.  Det er også meget fedtet. Til trods for det, smager det godt med salt på.

Yakitori lavet med lever.
Lever.

Lever.

Igen en af dem der er ret populær, især blandt folk der kan lidt indmad. Disse kyllingespyd med indmad er ikke min favorit, men jeg synes det er godt så meget som muligt bliver brugt og man undgår madspild.

Yakitori lavet af overlår.
Momo.

Momo yakitori.

Dette spyd er lavet af kød fra overlåret. Det er saftigt og nok den mest almindelige form for kyllingespyd. Dette er helt klart min favorit og noget af det første jeg altid bestiller.

Yakitori lavet af brusk.
Nankotsu.

Nankotsu.

Det er brusk fra enten knæet eller omkring brystkødet. Det har ikke meget smag og dem der kan lide det siger det er på grund af det er sprødt. 

Yakitori med kyllingekød og forårsløg.
Negima.

Negima.

Enten er det brystkød eller fra låret og forårsløg. Forårsløget er sprødt og kødet er saftigt, især hvis de er lavet med kød fra låret. Sammen med momo er det en af de mest populære yakitori.

Yakitori med kyllingebryst og wasabi.
Sasami.

Sasami.

Denne er lavet af kyllingebrystet. Det serveres ofte med wasabi for at give kødet mere smag. Dette er også en af mine favoritter. Jeg synes kylling og wasabi klæder hinanden så godt.

Yakitori lavet af kråsen.
Sunagimo.

Sunagimo.

Selv kråsen bliver brugt når det kommer til yakitori. Det serveres normalt med salt og er ikke glaseret med soya sauce.

Kyllingevinger.
Tebasaki.

Tebasaki.

Kyllingevinger er altid en favorit, uanset alder. Også en af de helt store favoritter for hvem kan ikke lide sprøde kyllingevinger. Man kan som regel få 2 variationer, en med salt og en med krydderier så som chili.

Yakitori med hakket kyllingekød. Det serveres altid med en rå æggeblomme til.
Tsukune.

Tsukune er hakket kyllingekød. Nogen gange er det tilsat finthakket brusk. Det serveres ofte med en æggeblomme til at dyppe kødet i. 


Yakitori er meget populært i Japan og jeg synes helt klart det er en af de ting man skal prøve. Når man bestiller kommer spydene ofte på en lille tallerken med 2 styks. Ud over spyd med kylling kan man også få flere forskellige med grøntsager så som forårsløg, svampe og shishitou som er en slags grøn peber der ligner en chili. 
Jeg kan rigtig godt lide yakitori, men vi spiser det ikke særlig tit på restaurant. Jeg kan godt være lidt kræsen for jeg kan ikke lide indmad, brusk og kråsen hvilket faktisk giver et ret begrænset udvalg på menu-kortet. Så jeg foretrækker at lave det her hjemme hvor jeg kan lave yakitori med kyllinge bryst eller filet og hakket kyllingekød og hvor jeg kan sætte cherry tomater og forårsløg på spydet. 

Yakitori sauce.

120 ml soya

120 ml mirin ( mirin er sød sake til madlavning )

60 ml sake

60 ml vand

2 tsk brun sukker

Det hele koges sammen indtil det begynder at blive lidt tykt. Saucen smøres over yakitorien med en pensel hver gang den vendes under tilberedningen og lige inden serveringen.

You might also enjoy: