Atom-bomben over Nagasaki blev smidt fra flyet Bockscar, et B-29 bombefly, den 9. august 1924 og detonere 11.02 over byen. Bomben dræber mellem 60-80.000 mennesker. Cirka halvdelen døde på første dag.

Nagasaki i 1945.

Nagasaki ligger på Kyushu på den vestlige del af øen. Det er en havneby med stor betydning ikke kun pga byens beliggenhed, men der er også meget industri i Nagasaki. Her finder man Mitsubishi Shipyards, Eletrical Shipyards, Arms Plant og Steel and Arms Work. Det er store japanske virksomheder, der alle laver krigs-materialer til militæret. Selv om det er en vigtig by med meget industri er byen kun blevet bombet 5 gange.

I modsætningen til Hiroshima, er huse og bygninger i Nagasaki alle lavet på traditionelt japansk maner. Det vil sige af træ og med tegltag. Folk bor meget tæt, da Nagasaki har havet på den ene side og byen ligger i Urakami dalen som udgør den nordlige del af byen. På dagen for bombningen antager man, at der befinder sig 263.000 indbyggere, arbejdere, soldater og krigsfanger i Nagasaki.

Bockscar og Fat Man Atom-bomben.
Bockscar og Fat Man Atom-bomben.

Bombeflyet Bockscar B-29.

Bockscar er navnet på det B-29 bombefly, der smed atom-bomben over Nagasaki. Flyet blev bygget på Glenn L. Martin Aircraft Plant i Bellevue, Nebraska. Flyet stod færdig og blev overrakt til det amerikanske luftvåben den 19. marts 1945. Flyet er opkaldt efter kaptajn Frederick C. Bock, der fløj flyet fra Nebraska til Utah. Herfra flyver flyet til Tinian, en lille ø nær Saipan, hvorfra flyet fløj 13 øvelses missioner og 3 bombetogter over Japan ( Niihama, Musashino og Koromo, det der i dag er Toyota City ) inden det får til opgave at smide atom-bomben over Nagasaki.

Fat Man, atom-bomben der blev smidt over Nagasaki.
Fat Man, atom-bomben der blev smidt over Nagasaki.

Atom-bomben over Nagasaki.

På missionen der bomber Nagasaki er der 3 fly, Bockscar ( Silverplated B-29 bombefly ) som bærer bomben, The Great Artiste ( Silverplated B-29 bombefly ), hvis opgave er observation og instrumenteringsstøtte og The Big Stink ( B-29-40 MO Superfortress ), hvis opgave er at fotografere begivenheden. Bombetogtet var oprindeligt sat til at finde sted den 11. august 1945, men p.g.a dårligt vejr der startede fra den 10. august blev missionen rykket frem til den 9. august. Kl. 02.47 den 9. august letter de 3 fly fra Tinian militær lufthavn. De flyver ikke sammen mod Japan, men af 3 forskellige ruter. Det primære mål er Kokura ( i dag Kitakyushu ) og det sekundære mål er Nagasaki.

Omfattelserne af ødelæggelserne efter atom-bomben over Nagasaki.
Omfattelserne af ødelæggelserne efter atom-bobmen over Nagasaki.

De 3 fly har rendezvous punkt over Iwo Jima, men dårligt vejr tvinger dem til at flyve endnu længere mod vest og rendezvous punktet er nu Yakushima, en ø syd for Kagoshima på Kyushu. Bockscar og The Great Artiste når frem til Yakushima, men The Big Stink er der ikke. Begge fly ligger nu og cirkler rundt over Yakushima i næsten 45 minutter imens de venter på The Big Stink. I mellem tiden dukker Enola Gay ( som smed atom-bomben over Hiroshima den 7. august 1945 ) og Laggin’ Dragon op. På denne mission er deres opgave at holde øje med vejret. Begge fly melder at vejret er fint og sigtbart over begge byer.

Udførsel af missionen.

Da The Big Stink ikke dukker op må de 2 andre fly flyve videre og fortsætte missionen uden. Cirka 30 minutter senere når de frem til Kokura. Men vejret er nu blevet dårligt da skyer og røg fra bombningen af Yahata dagen før er drevet ind over byen. Flere gange flyver de rundt over Kokura i håb om en åbning i skyerne, der gør at de kan smide atom-bomben, men det sker ikke.

De beslutter derfor at flyve videre til Nagasaki. 20 minutter senere flyver Bockscar nu rundt over Nagasaki, men også her er skyer drevet ind over byen. Kl. 11.01 kommer der en mindre åbning i skyerne, der gør at Bockscar kan smide atom-bomben. 47 sekunder senere eksplodere The Fat Man 503 meter over jorden, halvvejs mellem Mitsubishi Steel and Arms Work i syd og Nagasaki Arsenal i nord. 3 km fra den oprindelige dropzone udrydder atombomben 44 % af Nagasaki på under 1 minut. Man antager at mellem 17.000 – 22.000 mennesker bliver dræbt omgående. Da året er omme er dette tal omkring 80.000.

Atom-bombe museet i Nagasaki.
Atom-bombe museet i Nagasaki.

Fat Man bomben.

Fat Man er kælenavnet på den atom-bombe der eksploderer over Nagasaki. Bomben indeholder plutonium 239. Bomben har en længde på 3,25 m, en vægt på 4,5 ton, en diameter på 1,52 m og har en kraft på det der svarer til 21kt TNT. Da bomben detonere er det kun omkring 1 kg af plutoniumen der antændes og skaber eksplotionen, resten bliver spredt ud i luften og skaber det man kalder for sort regn. Den varme bomben udsender ved eksplotionen gør at alt i en radius af 3,5 km fra center af eksplotionen udbrænder totalt. De brænde der opstår reducere 1/3 af Nagasaki til aske inden midnat.

Men lidelserne stopper ikke her. Det radioaktive nedfald over området gør at mange af dem der ikke allerede er døde bliver syge og har store lidelser. Forbrændinger hvor huden falder af og keloid ar ledsaget af stor smerte og kløen er bare nogen af de lidelser 1000-vis af mennesker lider af i månederne efter atom-bomben.

Statue ude foran Atom-bombe Museet i Nagasaki.
Statue ude foran Atom-bombe Museet i Nagasaki.

Nagasaki Freds Park.

Freds Parken ligger lidt nord for atom-bombe museet og hypocenteret, men i gå-afstand. Her finder man bl.a. en masse mindestatuer der er givet i gave fra andre lande.

Mitsubishi Minde Statue.
Mitsubishi Minde Statue.

Denne statue er til minde om de 6200 ud af 7500 medarbejdere der døde på Mitsubishi fabrikken. Jeg bliver ofte spurgt om hvorfor man ser flasker med vand ved mindestatuer i Hiroshima og Nagasaki. Mange tror at sjælene fra de døde stadig vandre hvileløst rundt hvor det skete. Mange der ikke døde øjeblikkeligt har ifølge vidner gået rundt, hvis de kunne, og skreget på vand for at dulme smerten af deres brændsår. Derfor står der vandflasker ved disse mindesmærker, til offerne så de kan dulme deres smerter.

Freds-springvandet i Nagasaki Fredspark.
Freds-springvandet i Nagasaki Fredspark.
Nagasaki Freds Statue.
Nagasaki Freds Statue.

Den store freds statue er lavet af skulptør Seibou Kitamura som er født og opvokset i Nagasaki. Statuen er 9,7 meter høj og den er et symbol på evig kærlighed og tilgivelse. Den højre arm peger op mod himlen og er et symbol på truslen om atomvåben. Den venstre arm er holdt vandret og er et symbol om ønsket om fred. Øjenene er en smule lukket, som om figuren er i evig bøn for alle dem der døde af atombomben.

Det er også her på pladsen foran statuen der hvert år den 9. august bliver afholdt mindehøjtidlighed og en freds-deklaration bliver læst op.

Traner, et symbol på fred.
Traner, et symbol på fred.
Fredsspringvandet med udsyn ned gennem parken til fredsstatuen.
Fredsspringvandet med udsyn ned gennem parken til fredsstatuen.

Hypocenter Park.

Cirka midt mellem Nagasaki Freds Museum og Nagasaki Fredspark ligger det sted hvor atombomben sprang. Det er et åbent område og i midten står en stor sort kasse lavet af sten. Kassen indeholder 192.310 navne, navnene på dem der døde af atombomberne. Oprindeligt lå Urakami katedralen på stedet, men kun en søjle står tilbage som et minde.

Den sorte sten kasse med navnene på dem der mistede livet p.g.a atombomben.
Den sorte sten kasse med navnene på dem der mistede livet p.g.a atombomben.
Ground zero for atombomben.
Ground zero for atombomben.
Søjlen fra Urakami katedralen, der mirakulæst blev stående.
Søjlen fra Urakami katedralen der mirakuløst blev stående.
Grund niveauet da atombomben sprang.
Grund niveauet da atombomben sprang.

I parken er der lavet et vindue der viser grund niveauet i 1945. Man kan se briller, flasker og keramik der er smeltet ind i jorden fra varmen af atombomben.

Den 9. august 1945 kl. 11.02.
Den 9. august 1945 kl. 11.02.

Der er ikke så meget at se i hypocenter parken, som i forhold til fredsparken, men det er meget bevægende at være her.

Urakami Katedralen.

Urakami katedralen er en katolsk kirke i Nagasaki. Den ligger cirka 10 minutter til fods øst for Hypocenter Parken. Katedralen har en historie der går meget længere tilbage i tiden end 1945. Den oprindelige katedral blev påbegyndt i 1895, på det sted der i dag er hypocenter parken. Her blev der før 1895, dengang Japan var et lukket land og kristendom var forbudt, afholdt cermonier hvor kristne blev tvunget til at træde på en plade med et religiøst motiv for at opgive kristendommen og tvunget til at fortælle hvor andre kristne holdt sig skjult. Efter 1895, hvor Japan ikke længere var et lukket land og kristendom ikke mere var forbudt, besluttede man at bygge kirken her for at vise hvor modstandsdygtig kristendommen var.

Urakami Katedralen.
Urakami Katedralen.

Katedralen stod kun 500 meter fra det sted hvor atombomben sprang og blev næsten totalt jævnet med jorden. Men flere ting overlevede atombomben og nogen af de ting kan man se i den nye Urakami Katedral, der stod færdig i 1959.

3 overlevende statuer fra da atombomben sprang.
3 overlevende statuer fra da atombomben sprang.

Min mening om Atombombe Museet i Nagasaki, Fredsparken, Hypocenter Parken og Urakami Katedralen.

Alle 4 steder er efter min mening et must at besøge, hvis man er i Nagasaki. Alle 4 steder ligger i gå-afstand fra hinanden. Historien om de 2 atombomber er efter min mening så vigtig at lære om. Både atombombe museet i Hiroshima og Nagasaki er værd at besøge, men har man kun tid og mulighed for at besøge et af stederne vil jeg vælge det i Hiroshima. Atombombe museet i Hiroshima er meget større, har flere udstillet genstand og meget mere information. Museet i Nagasaki er ret lille.

Fredsparken og Hypocenter Parken er flotte og meget vedligeholdt parker at gå rundt i og selv om der er mange mennesker føles det ikke overfyldt, fordi det er store parker. Det kan godt være noget overvældende at besøge museet og parkerne for det er en meget voldsom begivenhed man går rundt i.

Urakami Katedralen er et fint sted at slutte ved. Man kan sidde inde i kirken og lige sunde sig og have nogen eftertanker, hvis man har brug for det. Da vi nået frem til katedralen var et gospel kor ved at holde prøver inden en koncert samme aften, så vi måtte kun stå nede bag i katedralen. Men deres sang og musik var lige hvad jeg havde brug for oven på oplevelserne på museet og i parkerne.

Praktiske oplysninger.

Atombombe Museet i Nagasaki.

Åbningstider : 08.30 – 17.30, billet salget slutter kl. 17.00.

Entre pris : 200 yen ( 9,18 kr / oktober 2024 ).

Fredsparken og Hypocenter Parken er åben døgnet rundt og er gratis at besøge.

Urakami Katedralen er åben fra kl. 09.00 – 17.00. hver dag året rundt og er gratis at besøge.

Vil du læse mere om hvad man ellers kan opleve i Nagasaki kan du læse mit indlæg om øen Dejima, hvor udlændingene var forvist til da Japan var et lukket land.

You might also enjoy: