De fleste holder stadig ferie i Danmark og den sidste tid har jeg set rigtig mange forslag og guides til forskellige byer og områder i Danmark, så jeg hopper med på bølgen og kommer her med en guide til Frederikshavn og hvorfor jeg synes du skal bruge 1 dag eller 2 her hvis du er ved at planlægge at turen skal gå til Nordjylland i år. Når de fleste tager til Nordjylland går turen som regel til Vesterhavet og det er også et rigtig dejligt sted som jeg også selv holder rigtig meget af, men østkysten har mindst lige så meget at byde på som Vestkysten har. Her er kilometervis af krid hvide sandstrande af højeste kvalitet og med langt roliger bade vand end ved Vestkysten, så perfekt til børnefamilier og andre der gerne vil have en dukkert i Kattegat. Men ud over de dejlige strande så er der faktisk også en del historiske steder man kan besøge. Der er meget natur i området så hvis man er til vandre-ture eller cykel-ture så finder man begge dele i og omkring Frederikshavn. 

Frederikshavn set fra Pikkerbakken.

Bangsbo

Uden tvivl mit ynglingssted i Frederikshavn og det område hvor de fleste attraktioner befinder sig.Bangsbo er et ret stort område der omfatter Bangsbo Fort, Pikkerbakken, Bangsbo Dyrehave, Bangsbo Botanisk Have og Bangsbo Museum hvor man bl.a. kan se Elling Å skibet, et vikingeskib fundet nær Frederikshavn, Nordjyst Modstands Museum og en stor samling af hestetrukne vogne og slæder fra 1800-tallet. Vil man gå Hærvejen til/fra Frederikshavn er det også her man starter/slutter.
Bangsbo Fort ligger oppe på toppen af bakken. Her kan man se bunkere fra 2. verdenskrig og man har den flotteste udsigt ud over Kattegat og Frederikshavn. I klart vejr skulle man kunne se helt til Læsø, så heldig har jeg desværre aldrig været. Det er gratis at gå rundt ude ved bunkerne, men nogen af bunkerne indeholder udstillinger og her skal man betale entre. Udstillingerne indeholder en samling af tyske effekter som blev efterladt efter befriensen og om hvordan tyskerne boede mens de var der. En anden udstilling fortæller om den lokale modstandsbevægelse i ord og billeder. Desuden kan man lytte til en indspilning af hvordan et forhør af Gestapo foregik, det er ikke for mindre børn. Fra Bangsbo Fort kan man enten følge vejen ned eller gå gennem skoven til Pikkerbakken. Her blev der for et par år siden bygget en platform og det er blevet et rigtig hyggeligt sted med bænke og borde hvor man kan nyde en medbragt frokost med udsigt over hele Frederikshavn. Fra Pikkerbakken går man ned gennem skoven og kommer ned til Bangsob Botaniske Have. Haven har mange forskellige blomster fra tidlig forår til sen efterår. Her er også en stor samling af japanske bonsai træer, de er dog låst inde da der har været problemer med de blev stjælet. Rundt omkring i haven kan man også se flere sten skulpture med motiver fra nordisk mytologi. Når man er kommer hele vejen gennem botanisk have kommer man op til hovedgården, selve Bangsbo. Her er flere forskellige bygninger der indeholder forskellige udstillinger. Her er bla. lokal-historisk museum, en klunke- og almuestue fra dengang stedet var beboet. Desuden kan man opleve nord Europeas største samling af hårkunst, altså smykker og dekorationer lavet af menneskehår. Over i lad-bygninge finder man Nordjyske Modstandsmuseum, en virkelig flot og interessant udstilling der er enormt lærerig. 
Bangsbo er en del af Nordjyllands Kystmuseum. En entre-billet koster 100 kr og er gyldig i 7 dage og giver adgang til alle museer unde Nordjyllands Kystmuseum i Sæby, Frederikshavn og Skagen.
Ved siden af Bangsbo Museum finder man indgangen til Bangsbo Dyrehave. Her er flere forskellige ruter af forskellige længder, den længeste rute er Kongeruten på omkring 8 km og den går gennem dyrehaven over Donbæk gravene og gennem Vandværkskoven tilbage til Bangsbo. En flot rute med historie og flotte udsigter. 

Palmestranden, den første af sin art i Danmark.

Palmestranden

I Frederikshavn finder du en strand med ægte italienske plamer. Hele sommeren igennem står de nede på stranden og skaber sydlandsk stemning til stor glæde for både lokale og besøgende. Der er en dejlig strand med alt hvad der til tilhører. Liggestole, ishus, roligt lavt vand og flot hvidt sand, whats not to like. En lille gå-tur fra Palmestranden finder man Rønnehavnen som er en lystbådehavn og hvor der ligger en restaurant hvis man går hen og bliver sulten og ikke lige har fået noget mad med. Har man lyst til en længere gåtur i sandet og langs havet kan man gå op til Nordre Skanse som er et fæstningsanlæg fra 1600-tallet bygget af tyskerne. Der er kun kanonerne og volden tilbage i dag, men det er et find område med masser af natur.

Frederikshavn Kirke fra 1892.

Frederikshavn Kirke

Kirken er opført i 1892 i romansk stil ( rundbuestil ). Altertavlen er malet af den berømte Skagensmaler Michael Ancher og hedder Jesu møde med diciplene ved Tiberiassøen. Kirken er ret stor pladsmæssig da der er plads til 1100 personer, det er faktisk kun overgået af Grundtvigs Kirke i København. Kirken bruges til mange andre ting end lige kirkelige handlinger, bl.a har Stig Rossen givet julekoncert i kirken flere gange. En fantastisk oplevelse da akustikken i kirken er rigtig god. 

Det gamle Løveapotek, der i dag er en vinhandel.

Gå-gaden

Frederikshavn har en af de længeste gå-gader i Danmark. For tiden er gå-gaden under renovation for at gøre den mere attraktiv. Jeg er faktisk ikke helt sikker på hvornår renovationen forventes færdig, men jeg håber det er færdigt til næste gang jeg kan komme hjem til Danmark, forhåblig til jul. Jeg kan faktisk bedst lide gå-gaden i december for den har den flotteste og hyggeligeste julebelysning. 

Troldmanden med Restaurant Møllehuset i Bangsbo.

Cloostårnet

Cloostårnet blev opført på foranledning af Christian Cloos til minde om hans forældre. Christian Cloos testamenteret området omkring Flade Bakker til opførsel af tårnet. En klausul i hans testamente gjorde at tårnet skulle stå færdig 50 år efter faderens død. Tårnet blev indviet 18. april 1962. Tårnet er 60 meter højt og ligger ca. 160 meter over havets overflade. Der er en fantastisk udsigt over Vendsyssel fra tårnet. I klart vejr kan man se Skagen i nord, Råbjerg Knude i vest, Jyske Å i syd og mod øst kan man se øerne Kølpen, Degnet, Hirsholmene og Læsø. Der er en elevator, men er man frisk kan man tage de 315 trappetrin til toppen. 

Faldskærm på Nordjyllands Kystmuseums afdeling for besættelsen.

Krudttårnet

Når man kører igennem Frederikshavn af Europavejen så kan man ikke andet end undgå at se dette kridhvide runde tårn der står ved indgangen til havnen. Krudttårnet er om noget varetegnet på Frederikshavn og den bygning flest mennesker forbinder med Frederikshavn. Krudttårnet er det eneste der er tilbage af Fladstrand Fæstning der blev opført 1686-1690 for at beskytte ankerpladsen ud for fiskerlejet Fladstrand, det der i dag er Frederikshavn. Krudttårnet ligger ikke på sin orginale plads, det blev nemlig flyttet i 1974 for at give Frederikshavn værft mere plads. I dag huser Krudttårnet et militær museum og en fortælling om hvordan det blev flyttet.Hvert år danner området omkring Krudttårnet ramme for festivallen Tordenskiold Dage som er en stor festival med deltagere fra Norge, Sverige og Tyskland. Hele området bliver ganske enkelt forvandlet og inden man ved af det er man tilbage i år 1717. Festivallen er desværre aflyst i år, men har man mulighed for at besøge Frederikshavn til Tordenskiold Dage kan det virkelig anbefales.

Hel – Lokes dattet. En skulptur af Flemming Johansen fra Nordisk mytologi.

Knivholdt Herregård

Knivholdt er en herregård lige uden for Frederikshavn. Det er et dejligt natursted med mulighede for overnatning i bivukker. Der er desuden bålplads og adgang til toiletter men ingen adgang til bad. Der afholdes årligt mange forskellige arrangementer på Knivholdt alt lige fra koncerter til markeder. Fra Knivholdt går en af Hjerteforeningens såkladte Hjertestier. Den går rundt i Knivholdt Skov og er 3,3 km. Man kan dog forlænge turen ved at gå over vejen når man kommer ud fra skoven og gå over i Teglværk Skoven. For mange år siden da knivholdt var en aktiv herregård har der i dette område lagt et teglværk der brændte mursten til Knivholdt, der af navnet på skoven. Teglværket eksistere ikke mere, men der er dog en tavle der fortæller hvor det lå og hvordan arbejdet på teglværket har foregået. Har man brug for en gå-tur på et par timer kan denne sti varmt anbefales.

En af bunkerne oppe ved Bangsbo Fort.

Der er meget natur rundt omkring Frederikshavn, Hærvejen, Dronningeruten, Kongeruten og Maguritruten er blot få at de ruter der går i og omkring Frederikshavn. Der er cykelstier hele vejen fra Frederikshavn til Skagen eller Sæby i den modsatte retning så der er rig mulighed for at opholde sig både i byen og naturen.

Elling Å skibet.


Jeg håber at jeg har kunne inspirere dig til at ligge vejen forbi Frederikshavn hvis din ferie i år skulle gå til det dejlige og naturrige Nordjylland.