Kurando Terashima er en middelklasse samurai der arbejdede for Maeda familien, den herskende samurai familie i Kanazawa og store dele af Hokuriku området.

Indgangen til Kurando Terashimas hjem.
Indgangen til Kurando Tereshimas hjem.

Hvem var Kurando Terashima ?

Kurando Terashima ( 1777 – 1837 ) er en middelklasse samurai, der arbejder for den hersken klan, Maede, i Kanazawa. Hans hus ligger gemt væk i en sidegade i et bolig-kvarter. Her har det ligget side 1777, hvor hans bedstefar, Masatsugu Gorobei, fik foræret det stykke land huset blev bygget på.

Kurando Terashimas job er hovedesaglig som landbrugs- og økonomisk rådgiver til Maeda klanen. Han arbejder især med landbrugsreformer.

Indenfor i Kurando Terashimas hus.
Indenfor i Kurando Terashimas hus.

I 1824 oprettede den 12. hersker i Maeda klanen, Narinaga Maeda, en organisation der hedder Kyoyugata. Organisationens formål er at lave økonomiske- og politiske reformer. Kurando Terashima er en af de mænd der bliver valgt til at være med i toppen af organisationen. Desværre går der kun kort tid efter oprettelsen af organisationen, så dør Narinaga Maeda.

Kurando Terashima er en retfærdig og retskaffende mand, der går meget op i folks ve og vel. Han er utilfreds med Narinagas efterfølger, især politisk og det ender med at han bliver afskediget 1825. I 1837 er han blevet så upopulær blandt Maeda klanen at han bliver sendt i eksil på Notojima øen som ligger i det nordlige Ishikawa. Her lever han de sidste 6 mdr. af sit liv inden han død som 60-årig.

Haven ved Kurando Terashimas hus.
Haven ved Kurando Terashimas hus. Der er en lille sø men der har aldrig været vand i søen og derfor bliver det kaldt for dry spring house.

I 1883, 46 år efter sin død, bliver hans ære genoprettet. Maeda familien giver en donation og et waka digt der mindes Kurando Terashimas præsentationer.

Kurando Terashima skriver dette brev til sin familie da han bliver sendt i eksil.
Kurando Terashima skriver dette brev til sin familie, da han bliver sendt i eksil.

Kurando Terashimas hus.

Kurandos hus er et traditionelt japansk hus fra Edo-perioden. Der er en have med en sten pagode, en sø der aldrig har været vand i, tatami gulv og skydedøre med rispapir. Alt står som det stod i Kurandos tid. En af de mest interessante ting man kan se er Kurando Terashimas malerier. Han var nemlig kunstner i sin fritid og hans kunstner navn var Oryogen eller Oyo. Der hænger bl.a. 2 malerier med blå pæoner som er nogen af hans mest kendte værker. De er super flotte og meget detaljeret. Maleriet med den blå pæon er genoptrykt på plastiklommer der sælges som souvenir. Det var en af de få souvenir fra Kanazawa jeg købte. Den er til at have alle de brochure jeg fik samlet samme i.

Jeg har læst på flere internet sider at personalet ikke taler engelsk på stedet. Men da jeg var der var der en dame der talte særdeles godt engelsk. Hun var meget snaksaglig og inden jeg vidste af det var hun i gang med at give mig en rundvisning i huset og fortælle mig om Kurando Terashima. Hun var super sød og svarede på alle mine spørgsmål. Jeg tror også hun var en smule imponeret over jeg kendte til flere ting vedrørende japansk historie og at jeg havde undersøgt flere ting i forvejen inden jeg kom. På en af væggene hænger der et orginalt kort over huset og hvor stort det oprindelige hus har været. Ved siden af er der 2 knapper. En hvor der står japansk og en hvor der står engelsk. Hvis man trykker på det ønskede sprog aktivere man en optagelse med forklaringer om huset og Kurando Terashima.

Den blå pæon malet af Kurando Terashima.
Den blå pæon.

Min mening om Kurando Terashimas Hus.

Hvis man er kørt træt i templer og shrine og gerne vil oplevet noget andet er disse samurai huse et virkelig godt alternativt. De giver et godt indblik i hvordan folk i Japan har levet for over 100 år siden. Som regel når man besøger personers huse er det folk der har tilhørt overklassen, men her får man et indblik i middelklassen og hvis man også besøger Kanazawa City Ashigaru Museum får man et indblik i hvordan underklassen har levet. Ashigaru er den laveste rang for samurai, han har været meget fattig. Daimyo er den højeste rang for samurai, han har været meget rig.

Museet her er ikke så stort, men det er meget informativt. Haven er så flot så se på, men desværre må man ikke gå ud i haven. Det gør egentlig ikke nået for den er ikke så stor og man kan sagtens nyde den fra døråbningen. Kurando Terashimas Hus Museum har mine varmeste anbefalinger.

Blå pæon og fugl malet af Kurando Terashima.
Blå pæon og fugl.

Praktiske oplysninger.

Åbningstider : 09.30 – 17.00. Billet salg lukker kl 16.30.

Lukketider : Tirsdage, den 29. december til 3. januar og når der skiftes udstillinger.

Entre pris : 310 yen ( 13.55 kr / maj 2024 ).

Vil man have en kop matcha te koster det 350 yen ( 15.30 kr / maj 2024 ).

Kurando Terashimas Hus ligger i samme område som Kanazawa Yasue Gold Leaf Museum og det er samme busstop, Hashibacho, man skal stå af ved. Man skal bare gå i modsatte retning af Guld Museet.

You might also enjoy: