Fader De Rotz er meget kendt i Sotome området, der ligger mellem de 2 byer Sasebo og Nagasaki. Her ligger 2 kirker bygget af Fader De Rotz. De er begge på UNESCOs Verdensarvliste over steder der har at gøre med kristendom i Nagasaki.

Kører man rundt i Nagasaki prefekture kan det være svært at undgå at høre navnet Fader Marc Marie De Rotz. Især hvis man besøger det område der hedder Sotome. For her ligger 2 berømte kirker, der begge er bygget af netop Fader De Rotz. Ono Kirke fra 1893 og Shitsu Kirke fra 1882.

Kristendom kom til Japan for første gang i 1549. Fra 1614 og indtil 1873 er kristendom totalt forbudt i Japan. Dem der bekendte sig til kristendom risikere at blive slået ihjel. Der er dog mange der forbliver kristne efter forbudet træder i kraft. Mange af dem bor i Nagasaki området. Her er mange øer, hvor de flygter ud og holder sig selv og deres tro skjult. Derfor, hvis man vil gå i historiens fodspor og lære om De Skjulte Kristne må man en tur til Nagasaki.

Ono Kirke.

Ono kirke ligger i et bjergområde syd for byen Sasebo. Nu mere vi kørte op, nu mere tåget blev det. Vi kørte forkert et par gange fordi vi ikke kunne se skiltene i tide til at dreje fra bjergvej. Men endelig kom vi ind på den rigtige parkeringsplads, hvor der er en sti der fører op til Ono kirke. Det var klart at parkerings pladsen også fungeret som udsigtspunkt ud over havet, men vi kunne overhovede ingenting se. Vi kunne både høre og dufte havet, men vi har ingen anelse om hvor tæt på vi er.

Ono kirke. Det velkendte UNESCO skilt der fortæller at her ligger noget specielt.
Det velkendte UNESCO skilt der fortælle at her ligger noget specielt.

Nede på parkeringspladsen bliver vi forsikret om, at det er det rigtige sted. Her står nemlig skiltet fra UNESCO, der fortæller at dette er et særligt sted af historisk interesse. Ved siden af parkeringspladsen finder vi den sti, der går op til kirken. Det tager cirka 5 minutter at gå derop. Vi bliver mødt af en mindre bygning, der umiddelbart ikke ligner en kirke. Men den hvide Madonna statue udenfor afslører at det er den rigtige bygning. Ved nærmere eftersyn kan man også se at der er kors på taget.

Ono kirke og den hvide Madonna statue.
Ono kirke og den hvide Madonna statue.

Ono kirke er fra 1893. Man kan ikke komme ind i kirken, man kan kun se ind gennem vinduerne udefra. Kirken bliver heller ikke brugt mere for at undgå slidtage og for at bevare den. 1 gang om året bliver der dog afholdt en særlig mindehøjtidlighed i kirken.

Ono kirke.
Ono kirke.

Min mening om Ono Kirke.

Det er et fint lille sted at stoppe, hvis man er i området. Der er ikke mange informationer om stedet. Der er den tavle fra UNESCO og en Her-er-du tavle. Den dag vi var der, var der en guide oppe ved kirken. Han talte ikke engelsk og ud fra hans ansigtsudtryk, da han så mig kommer der ikke mange udlændinge. Så med mindre man kender til historien om De Skjulte Kristne og kan lidt japansk er det nok begrænset hvad man får ud af det.

Shitsu Kirke.

Vi kører videre og næste mål er Shitsu Kirke som også er bygget af Fader De Rotz. Denne kirke er også på UNESCOs Verdensarvliste. Shitsu Kirke ligger på en bakke midt i landsbyen Shitsu. Denne kirke er meget større end Ono kirke. Det er her at Fader De Rotz har boet og det er fra denne kirke han har prædiket.

UNESCOs velkendte skilt på parkeringspladsen ved Shitsu kirke.
UNESCOs velkendte skilt på parkeringspladsen ved Shitsu kirke.

Det er lidt bøvlet at køre rundt i landsbyen for vejene er ret smalle. Men endelig kommer vi den rigtige vej op til parkeringspladsen på toppen af bakken. Her er også en mindestue for Fader De Rotz. Fra parkeringspladsen tager det cirka 10 minutter at gå op til kirken gennem et bolig område. På vejen op møder vi en gruppe pilgrimme ledsaget af et par nonner. De hilser alle sammen så der gik lidt tid inden vi kunne komme videre. Men de var nu rigtig søde.

Denne bygning ligger ved parkeringspladsen og har fungeret som en slags borgmesterkontor.
Denne bygning ligger ved parkeringspladsen og har fungeret som en slags borgmesterkontor.

Den første kirke blev bygget i 1873. Samme år som forbudet mod kristendom blev ophævet. Den kirke findes ikke mere. I 1882 blev den nuværende kirke bygget af Fader De Rotz. Den oprindelige kirke var mindre. Den er blevet ombygget 2 gange for at gøre den større. Det skete for at kunne imødekomme den voksende mængde at kristne der kom frem fra deres skjul.

Shitsu Kirke.
Shitsu Kirke.

Kirken bliver stadig brugt den dag i dag. Den 1. og 3. søndag i hver månede er der gudstjenste i kirken og den er dermed lukket for gæster. Hvis der ikke er kirkelige handlinger er det muligt at komme ind i selve kirken.

Statue af Fader De Rotz.
Statue af Fader De Rotz.
De såkaldet Fader de Rotz mure lavet af flade sten stablet oven på hinanden.

Hvem var Fader De Rotz ?

Ved parkeringspladsen der fører ned til kirken ligger en mindestue for Fader De Rotz. Den ligger i den gamle fiskefabrik som han var med til at bygge for at hjælpe de lokale fiskere. Her kan man læse om hvem han var og se nogen af hans ting.

Fader Marc Marie De Rotz.
Fader Marc Marie De Rotz. ( Dette billede er lånt fra irfa.paris. Alle andre billeder er mine egne ).

Marc Marie De Rotz bliver født den 26 marts 1840 i Bayeux, Normandiet i Frankrig. Han bliver færdig uddannet som præst i 1865. I1867 bliver han medlem af Paris Foreige Missions Sociaty. I juni året efter sætter han kurs mod Japan. Hans første år i Japan tilbringer han i Nagasaki. Efter 3 år i Nagasaki bliver han beordret til at tage til Yokohama. Her er han bla. med til at lave de første litografier der udgives i Japan. Han hjælper også Sisters of Infant Jesus med at bygge den første internationale skole i Japan, Saint Maur Internationale School. Den skole findes stadig lige her i Yokohama og er aktiv.

Fader De Rotzs taske som han altid havde med sig.
Fader De Rotzs taske han altid havde med sig.

I 1873 da forbudet mod kristendom ophæves vælger han at rejse tilbage til Nagasaki, hvor han arbejder som printer ved siden af præstegerningen. I 1878 bliver han udnævnt til præst i Shitsu. Da han ankommer til byen bliver han dybt chokeret over den fattigdom han møder. Han vier sit liv til byen og opretter bla. et børnehjem og flere fabrikker der laver soya, brød, nudler og fiskevarer, der gør at der kommer handel til byen. Han åbner også en klinik, hvor syge kan komme og få hjælp. Den 6. november 1914 er Fader De Rotz i Nagasaki for at tilse byggeriet af Oura Kirke. Her falder han ned fra et stillads og dør af hans skader næste dag.

Min mening om Shitsu Kirke og Fader De Rotz Mindestue.

Jeg synes dette sted var mere interessant end Ono kirke, fordi der er mindestuen hvor man kan få en masse oplysninger. Hvis man kun har tid eller mulighed for at besøge 1 af stederne vil jeg klart anbefale Shitsu kirke og mindestuen. Når man køber en billet til mindestuen er det også incl. entre til Sotome Museum of History and Folklore. Det ligger cirka 5 minutter gang fra parkeringspladsen. Det er et museum der huser informationer og udstillinger om landbrug-fiskeri, oldtidsfund og andre arkæologiske fund, folketro og det jeg synes var mest interessant ting de kristne gemt da kristendom var forbudt i Japan. Desværre måtte man ikke tage billeder af disse ting. Hvis man gerne vil gå i fodsporene på de skjulte kristne er Shitsu Kirke og mindestuen for Fader de Rotz gode steder at inkludere i sin tur.

Vil man forberede sig lidt på en evt. tur kan jeg varme anbefal filmen Silence af Martin Scorsese med bla. Andrew Garfield, Adam Driver og Liam Neeson i hovederollerne. Filmen handler om de 2 præster, Rodrigues og Garupe, der kommer til Japan under forbudet mod kristendom for at lede efter en anden præst, Ferreira. Her møder de flere af de skjulte kristne, som hjælper dem så godt de nu kan og det er ikke småting de må gå igennem for at finde frem til Fader Ferreira. Det er en film jeg har set en del gange efterhånden, for jeg synes den er virkelig god. Filmen varer 2 timer og 41 minutter.

Praktiske oplysninger.

Shitsu Kirke :

Åben : 09.00 – 12.00 og 13.00 – 17.00.

Lukket : 1. og 3. søndag i måneden når der er gudstjeneste og ved andre kirkelige handlinger.

Entre : gratis, men en donering til kirken er meget velset og velkommen.

Fader De Rotz Mindestue og Sotome Museum of History and Folklore :

Åben : 09.00 -17.00.

Lukket : 29. december – 3. januar.

Entre : 310 yen ( 14,33 kr / februar 2024 ). Billetten er gældende til begge museer.

Ono Kirke :

Åben : 09.00 – 12.00 og 13.00 -17.00

Lukket : Ingen lukkedage.

Entre : gratis, men en donering til kirken er meget velset og velkommen.

Har du lyst til at læse mere om hvad man kan opleve i Nagasaki kan jeg anbefale min post om Dejima som var en hollandsk handelsstation da hollænderne var de eneste der havde adgang til Japan.

You might also enjoy: