Nebuta Warasse Museum i Aomori by er dedikeret til en af de mest populære festivaller i Japan; Nebuta Matsuri.

Nebuta Lanterne.
Nebuta Lanterne.

På havnen i Aomori by ligger en bygning omringet af røde metalrør. Den er ikke til at overse for den skiller sig meget ud i området. Det er her museet for en af Japans mest populære festivaller, Nebuta Matsuri, er lokaliseret. Hvis man rejser rundt i Aomori og gerne vil lære lidt om kultur og traditioner i Aomori er Nebuta Warasse Museum stedet man skal besøge.

Nebuta Lanterne.
Nebuta Lanterne.

Hvad er Nebuta Matsuri ?

Nebuta Matsuri afholdes hvert år i starten af august i Aomori prefekture. Festivallen afholdes i flere forskelliger byer over hele Aomori, men den største og mest berømte er den i Aomori by.

Nebuta Lanterne.
Nebuta Lanterne.

Nebuta Festivallen varer i 5 dage. Hver aften er der parade gennem byen med store lanterner lavet af rispapir, med motiver fra japanske eventyr, fabler og legender. Desuden er der musik, dans og folk der spiller på taiko trommer. Den sidste aften afsluttes festivallen med et 2 timers fyrværkeri show på havnen.

Nebuta Lanterne.
Nebuta Lanterne.

Hver lanterne er lavet af lokale hold. Det tager op til 1 år at designe, konstruere og male lanternen. Lanternerne er meget store. De kan være op til 9 meter brede og 4 meter høje. Lanternerne er lavet omkring tråde af metal, hvor man sætter washi papir på og maler. På metal trådene er der også sat lys på så lanternerne lyser op og virkelig viser deres design.

Lanterne brugt i Nebuta Matsuri.

Hver aften under festivallen bliver lanternerne trukket rundt i gaderne i Aomori på en vogn der gør at man nemt kan dreje dem. Hver vogn bliver fulgt af dansere og musikanter der spiller på trommer og fløjter. Danserne synger Rassera Rassera. Det er fra denne ramse at navnet på museet stammer Nebuta Warasse Museum.

Lanterne fra Nebuta Matsuri.
Lanterne fra Nebuta Matsuri.

Nebuta Warasse Museum.

Hvis man ikke lige befinder sig i Aomori i starten af august, men stadig gerne vil se de lanterner der bliver brugt er der flere mindre museer i de byer der afholder Nebuta. Det største af disse museer er det i Amomri by, Nebuta Warasse Museum. Her kan man ud over at se lanternerne også lære lidt om historien bag denne festival.

Lanterne brugt i Nebuta matsuri.

Traditionen med Nebuta går over 300 år tilbage. Man mener festivallen kan kobles sammen med en anden populær festival, Tanabata, som før i tiden har været afholdt nogenlunde samme tid. I dag afholdes Tanabata på den 7. dag i den 7. månede, men i Sendai afholdes det stadig efter den gamle kalender, det vil sige i starten af august. Hvordan Tanabata har udviklet sig til Nebuta er der ikke rigtig nogen der ved.

Man mener at Nebuta stammer fra det nordlige område af Aomori omkring Tsuruga og Shimokita. Her er der en gammel dialekt hvor den ramse der synges menes at stamme fra. Ordet er Dase, som over tiden har udviklet sig til Rasse. Ordet kan nogenlunde oversættet med Get It Out ( Få Det Ud ). Hvorfor det lige er det de har valgt at synge ved man ikke med sikkerhed. Måske det har noget at gøre med at lanternerne vejer virkelig meget og der skal ligges mange krafter i når man trækker dem rundt.

Nebuta Lanterne.

Min mening om Nebuta Warasse Museum.

Det er et flot og interassant museum. Man kommer ind i en stor mørk hal, hvor lanterne står udstillet med tændt lys i. Det er så flot, at gå rundt og se de forskellige lanterner. Efter min mening er det et af de steder man skal besøge hvis man er i Aomori fordi Nebuta Matsuri er så stor en del af hvad Aomori er.

Praktiske oplysninger.

Nebuta Warasse Museum ligger nede på havnen i Aomori by. Det tager cirka 5 minutter at gå derhen fra Aomori Station.

Åbningstider : 09.00 – 19.00. Fra september til april kun til kl. 18.00. Billetsalg stopper en halv time før lukketid.

Lukkedage : 31. december, 1. januar, 9. og 10. august.

Entre pris : 620 yen pr. person ( 28,70 kr / februar 2024 ).