Nagoya Slot blev påbegyndt i 1610 efter ordre fra Shogun Tokugawa Ieyasu og det stod færdigt i 1615. Slottet havde sin storhedestid i næsten 260 år indtil 1867, hvor Meiji Revolutionen fandt sted. Slottet overlevede Meiji Revolutionen, men det overlevede ikke bombningerne af Nagoya den 14. maj 1945.

Ydermuren ind til Nagoya Slot.
Ydermuren ind til Nagoya Slot

Nagoya Slot ligger i hjertet af Nagoya by og er en af byens hovedeattraktioner. Nagoya Slot består af flere dele. Der er slots tårnet, som stadig er under konstruktion og derfor kan man ikke besøge det. Så er der Hommaru Palads som stod færdig i 2018. Desuden er der parken rundt om det nuværende slot, hvor ruinerne af det gamle slot ligger.

Et af vagt tårnene ved Nagoya Slot.
Et af vagt tårnene ved Nagoya Slot.

Hvem var Shogun Tokugawa Ieyasu ?

Shogun Tokugawa Ieyasu er en af de vigtigste personer i japansk historie. I år 1600 vinder han Slaget ved Sekigahara. Det baner vejen for at han kan samle Japan og slutte fred efter generationer af borgerkrig i Japan. Han grundlægger Tokugawa Shogunatet, der kommer til at vare indtil Meiji Revolutionen i 1867. Meiji Revolutionen er godt hjulpet på vej af udlændinge, der gerne vil ind i Japan for bl.a. at handle. Det er i det store hele lykkes for Tokugawa-styret at holde udlændinge ude af Japan. Deres færden har været begrænse til et bestemt område, nemlig Nagasaki og øen Dejima.

Indgangen til Nagoya Slot.
Indgangen til Nagoya Slot.

Nagoya Slot.

Shogun Tokugawa Ieyasu placere sin regering i Edo, nutidens Tokyo. Men han har brug for slotte, hvorfra betroede allierede kan hjælpe ham med at holde ro og herske. Derfor beordrer han i 1610 at et slot skal bygges i Nagoya. Det står færdigt 5 år senere, i 1615. Det store slots tårn var pyntet med guld ornamenter kaldet Shachihoko. En figur med tiger hovede og kroppen af en fisk. Hommaru Paladset var det største og fineste af sin slags. Og så er der haven Ni-no-Maru som virkelig fremhæver Tokugawa-klanens magt og indflydelse. Hele herligheden er omringet af en solid og høj mur, for det er meget mere end et slot. Det er en militær-post, som ligger på Tokaido-vejen. Vejen mellem Edo og Kyoto.

Hommaru Paladset.
Hommaru Paladset.

Hvem bor på Nagoya Slot ?

Når man taler om Tokugawa slægten, er der især 3 grene som er meget vigtig. Det er Owari, Kii og Mito grenen. Owari, Kii og Mito er gamle navne og hentyder til områder i Japan. Når man taler om disse grene af Tokugawa slægten siger man også Gosake, det betyder De 3 Adlige Slægte eller De 3 Huse alt efter hvilken kanji man bruger. Men Tokugawa Ieyasu har en del sønner, som han alle placere i højtstående og magtfulde positioner.

Hovedetårnet ved Nagoya Slot.
Hovedetårne ved Nagoya Slot.

Tokugawa Ieyasu’s 9. søn, som han har med konkubinen Okame no Kata, hedder Tokugawa Yoshinao og det er ham der bor på Nagoya Slot. Yoshinao er grundlægger af Owari grenen af Tokugawa slægten. Tokugawa Ieyasu har givet ham titlen af Daimyo, det svarer nogenlunde til vores titel lensherre. Altså en magtfuld person med store jordbesiddelser. Det er Yoshinao Tokugawa’s slægt der bor på slottet og besidder jordområderne og magten i området indtil Meiji Revolutionen. Næsten da, der er et par stykker der ikke får børn, men så går titlen og magten videre til en onkel eller fætter. Men det bliver i den nære familie.

Tigere ved et vandfald malet på en baggrund af bladguld.
Tigere ved et vandfald malet på en baggrund af bladguld.

Hommaru Paladset.

Når man besøger et slot i Japan er der ikke ret meget tilbage af det oprindelige. Mange gange kun hovedetårnet. Beboelses områderne eksistere ikke mere. Hvis man er heldig er der nogen ruiner og et kort der beskriver og viser en grundplan over beboelses området. Så det kan være ret svært at forestille sig hvordan de egentlig har boet. Men ved Nagoya Slot har man rekonstrueret beboelses området og det hedder Hommaru Palads.

Skydedøre med scener fra forår.

Hommaru Paladset stod færdigt i 1615 sammen med resten af slottet. Det er her Tokugawa Yoshinao har boet sammen med hans kone, konkubiner og børn. Herfra har han langt militære planer og reageret og styret området. Det er her han har modtaget besøg fra nær og fjern og underholdt sine gæster. Jeg vil gætte på han især har underholdt sine gæster med de imponerende malerier på væggene og skydedørene, for de er seriøst noget af det flotteste jeg nogensinde har set. Malerierne er scenere fra dyreriget og de forskellige årstider.

Fasaner ved et kirsebærtræ. Det er gønne fasaner som er Japans national fugl. Ude til højre er det en han og de 3 i midten er hunner med 1 unge.

Hommaru Paladset består af over 30 værelser der tilsammen dækker et areal på 3100 m2. Værelserne har været offentlige kontorer og mødelokaler, men også private så som badeværelser, soveværelser og det vi vil betegne som stuer. Denne luksuriøse arkitektur stil hedder Shoin-zukuri og var at foretrække blandt overklassen i Japan på dette tidspunkt. Stilen i hvert rum fremhæver ligefremt hvor betydningsfuldt et rum er.

En grøn fasan under et blommetræ. Dette maleri finder man i Omote Shoin, som er hovedehallen. Her har Tokugawa Yoshinao mødt sine gæster og holde audiens.

Bombningen af Nagoya.

Nagoya bliver bombet mange gange under 2. verdenskrig. Første gang er den 18. april 1942, som en del af Doolittle Raid, hvor også Tokyo bliver bombet. Doolittle Raid er første gang amerikanerne bomber det japanske fastland og det er et hævntogt for Pearl Harbor. Udover Tokyo er Nagoya den by der bliver mest bombet under 2. verdenskrig. Fra den 13. december 1944 til den 24. juli 1945 bliver Nagoya bombet 21 gange.

Landskabs scene med dagligdags aktiviteter.

Grunden til at Nagoya bombes så meget er at der ligger en del industri her, bl.a. Mitsubishi Aircraft Works, som laver bombefly. Mitsubishi fabrikkerne i Nagoya producere 40-50 % af Japans bombefly, incl. A6M Zero som er nogen af de fly der var med til at bombe Pearl Harbor. Den 14. og 16. maj 1945 bliver Nagoya bombet, hovedesaglig med brandbomber. Det er under bombetogtet den 14. maj at Nagoya Slot bliver ramt og brænder ned. Slottet bliver ramt fordi det er en militær kommando-post.

Selv loftet er smukt dekoreret.
Selv loftet er smukt dekoreret.

En lille historisk side-note er at den 26. juli bliver Nagoya bombet igen. På dette bombetogt deltager et særligt fly, Enola Gay. Hvis man kan sin historie så vil man vide at Enola Gay er det fly der den 6. august smider en atombombe over Hiroshima. Dette bombetogt er en bombetræning for Enola Gay og den mission flyet skal udføre 10 dage senere. I øvrigt, den bombe Enola Gay smider over Nagoya er en såkaldt Pumpkin Bomb. Det er det samme som en Fat Man bombe, den eneste forskel er at Pumpkin Bomb ikke indeholder plutonium, men det gør Fat Man bomben. Fat Man bomben er den atombombe der smides over Nagasaki, men det er en hel anden historie.

Fugl udskåret i træ. Det er en dekoration der sidder over en dørkarm.

Genopbygningen af Nagoya Slot.

Allerede fra 1872 kommer Nagoya Slot under militær kommando og fra 1893 bliver det en del af den kejserlige husholdning. Men Kejseren bruger aldrig slottet og i 1930 gives slottet tilbage til Nagoya by. Samtidig med at slottet gives tilbage bliver slotte tildelt titlen National Historisk Skat som det første slot i Japan. Det er bl.a. vagttårnet og Hommaru Paladset der ligger til grund for udnævnelsen. Men trods titlen og at det nu anses for bevaringsværdigt forbliver slottet en militærpost.

Malerier fra de mere private områder af Hommaru Paladset.
Malerier fra de mere private områder af Hommaru Paladset.

Den 14. maj 1945 sker så det forfærtelige at Nagoya igen bombes og denne gang går det også ud over Nagoya Slot som brænder totalt ned. Man har dog, heldigvis, fjernet over 1000 skydedøre, bøger, dokumenter og billeder fra slottet som overlever krigen. Disse ting kommer til at danne grundlag da man i 1959, som det første, begynder genopbyggelsen af slots vagttårne og hovedetårnet.

Malerier på skydedøre i den mere private del af paladset.

Først i 2009 begynder genopbygningen af Hommaru Paladset. 9 år tager det at genopbygge, indrette og male alle skydedørene efter tegninger af orginalerne. Det er her dokumenterne og billederne der blev fjernet fra slottet inden det blev bombet kommer ind i billedet. De er nemlig grunden til der er så mange fantastiske detaljer i Hommaru Paladset. Hommaru Paladset åbner for offentligheden i 2018.

Ni-no-Maru Higashi Kurogane-mon fra 1612 ved Nagoya Slot.
Ni-no-Maru Higashi Kurogane-mon fra 1612.

Ni-no-Maru Haven.

Nord for slotte ligger Ni-no-Maru, som er haven der har hørt til slottet. På det tidspunkt, hvor slottet har haft sin storhedstid, har denne have været den største af sin slags i Japan. Det er en traditionel japansk landskabshave. Man mener, ud fra tegninger og kort, at den originale have har været større end den der findes i dag. Da stedet blev brugt som militær-post har hæren ødelagt noget af haven, med udgravninger nogen steder og tildækning andre steder.

Ni-no-Maru haven ved nagoya Slot.
Ni-no-Maru haven ved Nagoya Slot.

Når man går rundt i haven ligger man hurtigt mærke til at der er en masse sten. Mange af disse sten er ruiner af et tidligere slot, der har lagt på stedet. Dette slot har også heddet Nagoya slot men de kanji tegn der betegner de to slotte er forskellige. Krigsherren Oda Nobunaga har boet på dette slot indtil 1555. I haven ligger også et te-hus, som bliver brugt til te-cermonier.

Selv om den nuværende have ikke er lige så stor som den oprindelig er den stadig ret stor. Det er et rigtig godt sted for en gå-tur og jeg tror især om efteråret, når træerne skifter farve, at det er et rigtig flot sted.

Ni-no-Maru haven ved Nagoya Slot.
Ni-no-Maru haven ved Nagoya Slot.

Min mening om Nagoya Slot.

Jeg må indrømme jeg var lidt i tvivl om jeg ville bruge tid på at besøge stedet, fordi det hele er så nyt og de stadig bygger i området. Men nu er jeg rigtig glad for at jeg gjorde. Det er så smukt et sted og så sørgelig en historie, der ligger bag dette slot. Ja, det hele er sprit ny, men det er der jo en grund til. Men jeg synes de har gjort deres bedste for at være tro mod det orginale. Da jeg læste om stedets historie og hvorfor det hele er så nyt må jeg nok indrømme jeg blev ret ked at det ved tanken om alt det der brændt ned og gik op i røg den 14. maj 1945. Alle de skydedøre med orginale malerier og træudskæringer, der gik tabt.

Nagoya Slot er et sted jeg varmt vil anbefale folk at besøge, hvis de er i det område. Det er, efter min viden, det eneste slot i Japan, hvor man også kan se hvordan de har boet. Normalt står kun hovedetårnet tilbage ved mange slotte, men her har man brugt tid og en gigantisk formue på også at genskabe paladset hvor Owari-Tokugawa klanen har boet og haft sin dagligdag. Hommaru Paladset alene er grund nok til at det er værd at komme her.

Da jeg var det byggede de stadig i området. Man kunne ikke besøge slotstårnet, men det er meningen at det en dag skal åbne for publikum. I haven og flere steder ved slotsmuren er der også stadig konstruktioner i gang. Hvornår de bliver helt færdig ved jeg ikke, for det er et projekt der koster rigtig mange penge. Penge som samles ind via donationer, fonde og entre-prisen.

Ni-no-Maru haven ved Nagoya Slot.
Ni-no-Maru haven ved Nagoya Slot.

Praktiske oplysninger.

  • Åbningstider : 09.00 – 16.30 ( Entreen lukker kl. 16.00 )
  • Lukketider : 29. december – 1. januar.
  • Entre pris : 500 yen ( 24 dkr )
  • Nærmeste stationer : Nagoyajo ( M07 ) på Meijo Linjen, Sengencho ( T05 ) på Tsurumai Linjen eller Higashi-ote på Meitetsu Seto Linjen.

You might also enjoy: