Kirsebærblomster i Kamakura er et must når det kommer til oplevelser i Japan. Jeg har altid holdt meget af Kamakura og kommer der jævntligt, enten for at vandre eller bare at gå rundt og opleve byen. Men lige for tiden er det kirsebærblomster der trækker folk til Kamakura.

I Kamakura er de første kirsebærblomster ved at springe ud. Det er især den sort der hedder Weeping Cherry der er sprunget ud. Grenene på denne type træer er lange og danner nærmest et vandfald. De er rigtig flotte med de små lyserøde blomster der hænger ned i lange kaskader. Andre kirsebærblomster er også begyndt at springe ud, men de skal lige have et par dag mere inden de er i fuld blomst. Men Weeping Cherry ser ud til at være i fuld blomst lige nu.

I Kamakura er der 1 steder hvor de har Weeping Cherry og det er ved Hongakuji.

Kirsebærblomster ved Hongakuji.

Hongakuji ligger få minutters gang fra Kamakura station. Det er hovedetemplet i Kamakura for Nichiren-sekten. Nichiren er en af de mest populære grene af buddhisme i Japan. Hovedebygningen blev bygget i 1436 ( Muromachi perioden ) af Minamoto no Yoritomo. Bygningen er tilegnet Ebisu, 1 af de 7 lykke guder i Japan. Hovedebygningen er bygget på det sted hvor Nichiren skulle have boet mens han var i Kamakura inden han rejste til Minobu bjerget i Yamanashi. Den original hovedebygning blev brændt ned da Kamakura shogunatet faldt, men er siden blevet genopbygget.

Weeping Cherry ved Hongakuji i Kamakura.
Shidarezakura eller Weeping Cherry ved Hongakuji i Kamakura.

Hongakuji er et stille sted i Kamakura i forhold til mange andre templer. Men når det store weeping cherry træ springer ud tiltrækker det mange mennesker der gerne vil opleve kirsebærblomster i Kamakura.

Den store tempellygte med kirsebærblomster.
Den store tempellygte med kirsebærblomster.
Kirsebærblomster ved Hongakuji i Kamakura.
Kirsebærblomster ved Hongakuji i Kamakura.
Kirsebærblomster ved Hongakuji i Kamakura.
Kirsebærblomster ved Hongakuji i Kamakura.

Myohon-ji, Nichiren og kirsebærblomster.

Myohon-ji templet i Kamakura.
Myohon-ji templet i Kamakura.

Dette er et andet tempel der også hører under Nichiren-grenen af buddhisme. Myohon-ji er ældre end Hongaku-ji, da det er fra år 1260 ( Kamakura perioden ). Grunden hvor templet ligger i dag har tidligere tilhørt Hiki-klanen som tjente under Minamoto no Yoritomo. Yoritomo var shogun og grundlægger af Kamakura Shogunatet ( Kamakura Bakufu ). Han reagerede fra 1192 til 1199, hvorefter hans 18 årige søn, Minamoto no Yoriie tog over.

Hiki-klanen led store tab da Hojo Tokimasa udfordrer og angriber Kamakura Shogunatet og Minamoto-klanens magt. En af de få overlevende i Hiki-klanen, Hiki Yoshimoto, giver grunden og hans hus til Nichiren. Senere bliver templet Myohon-ji grundlagt på stedet.

Statue af Nichiren, grundlægger af Nichiren Shu.
Statue af Nichiren, grundlægger af Nichiren Shu.

Hvem var Nichiren ?

Nichiren er født den 12 februar 1222 i landsbyen Kominato, som ligger i nutidens Chiba amt. Han kommer i lære som munk allerede i en alder af 12 år. Efter mange års læren kommer han frem til at Lotus Sutra indeholder den største oplysning inden for buddhisme og det er denne Lotus Sutra som er grundlæggende i Nichrin buddhisme. Nichiren bruger hele sit liv på at udbrede denne viden.

Man ved med sikkerhed han flere gange har opholdt sig i Kamakura og han har kommunikeret med Hojo-klanen om udbredelsen af hans syn på den højeste oplysning og buddhisme. Han ender dog med at blive forvist fra Kamakura hele 2 gange, første gang til Izu og anden gang til øen Sato. Han ender med at slå sig ned på Minobu bjerget i nutidens Yamanashi amt.

Efter flere år på bjerget omgivet af sine følgere bliver Nichiren syg. Han opfordres til at tage til Hitachi, nutidesn Ibaraki amt, for at bade i de helbredende varmekilder der. Han når dog ikke længere end til Ikegami, nutidens Tokyo, før han ude af stand til at rejse videre og dør den 13. oktober 1282. De medfølgende deciple står dagen efter for hans begravelse og efterfølgende kremering. Den 24. oktober er de tilbage på Minobu bjerget hvor hans aske bliver stillet til hvile i Kuon-ji templet efter hans ønske.

Hanakaidou eller på dansk prydelæble. De ligener kirsebærblomster, men træet er faktisk tættere beslægtet med æbletræer.
Hanakaidou eller på dansk prydelæble. De ligner kirsebærblomster, men træet er faktisk tættere beslægtet med æbletræer.
Somei Yoshino. Af mange japanere betragtes dette som den rigtige og mest populære kirsebærblomst.
Somei Yoshino. Af mange japanere betragtes dette som den rigtige og meste populære kirsebærblomst.
Den store indgangsport til Myohon-ji med kirsebærblomster og prydelæbler.
Den store indgangsport til Myohon-ji med kirsebærblomster og prydelæbler.

Hachimangu og pæoner, men ingen kirsebærblomster.

Jeg fortsatte min tur op til Hachimangu. På vejen derop er der et stykke i midten af vejen der er beregnet til fodgængere. Dette stykke har på hver sin side kirsebærtræer. Det er et af de mest populære steder at opleve kirsebærblomster i Kamakura, men der var ingen kirsebærblomster endnu. Jeg gik alligevel op til Hachimangu for at se om kirsebærtræerne rundt om søen var sprunget ud, men det var de ikke. Der var store fine knupper på træerne med næsten ingen blomster.

Der var dog nogen andre blomster, pæonerne, i blomst inde i have der normalt er lukke. Kun 2 gange om året er haven åben. Om foråret når pæonerne og kirsebærblomsterne er i blomst og om efteråret. Prisen for at komme ind er steget til 500 yen ( 26,46 kr ), jeg plejer ellers kun at betale 300 yen ( 15,88 kr ). Men alting stiger gevaldigt i Japan i øjeblikke, så jeg betalte 500 yen for at komme ind, lidt ærgelig over at det kun var pæonerne der var i blomst og ikke også kirsebærtræerne.

Lyserøde pæoner ved Hachimangu shrine i Kamakura.
Lyserøde pæoner ved Hachimangu shrine i Kamakura.
Hvide pæoner ved Hachimangu shrine i Kamakura.
Hvide pæoner ved Hachimangu shrine i Kamakura.
Lyserøde og mørkerøde pæoner ved Hachimangu shrine i Kamakura.
Lyserøde og mørkerøde pæoner ved Hachimangu Shrine i Kamakura.

Nu ved jeg ikke meget om pæoner, men en ting siger mig at det er meget sarte blomster. Nu har jeg besøgt haven flere gange om foråret. Pæonerne har altid deres egen parasol af papir. Desuden har jeg flere gange oplevet at de også har et lille læhegn omkring sig lavet af strå. Jeg så dog ikke nogen med et læhegn denne gang, kun parasoller.

Røde pæoner ved Hachimangu shrine i Kamakura.
Røde pæoner ved Hachimangu shrine i Kamakura.

Sugimoto-dera, det ældste tempel i Kamakura.

Da det var et godt stykke tid siden jeg sidst havde været i Kamakura besluttede jeg mig for også lige at ligge vejen forbi mit ynglings tempel i Kamakura, Sugimoto-dera. Det er et meget specielt sted. Her må man gå ind i hovedebygningen, men ikke nok med det man må også gå ind bag ved de 3 11-hovede statuer. Bag ved dem står der nemlig yderlig 3 statuer som er endnu ældre. De står inde i en hule med glas foran for at beskytte dem.

Sugimoto-dera blev grundlagt i år 734, det vil sige næsten 400 år før Kamakura Shogunatet og Minamoto no Yuritomo kom til Kamakura. På det her tidspunkt eksistere Kamakura knap, det er højest et lille fiskeleje nede ved stranden.

Naraen Kongo eller Agyo, han har sin mund åben som om han siger Ah som betyder fødsel. På den modsatte side står en tilsvarende stuatue, men med munden lukket som om han siger Un eller Om, der betyder død. Ah og Un repræsentere Alfa og Omega eller Begyndelsen og Enden. Disse statuer ses over alt i Japan ved templer.
Naraen Kongo eller Agyo, han har sin mund åben som om han siger Ah som hentyder til fødsel. På den modsatte side står en tilsvarende stuatue, men med munden lukket som om han siger Un eller Om, der hentyder til død. Ah og Un repræsentere Alfa og Omega eller Begyndelsen og Enden. Disse statuer ses over alt i Japan ved templer.

Det officelle navn for templet er Daizo-zan Kannon-in Sugimoto-dera, i daglig tale bare kaldet Sugimoto-dera. Sugimoto-dera blev grundlagt af Fusasaki Fujiwara, en af Kejserens ministre, og munken Gyoki. Det siges at Gyoki selv har udskåret 1 af de 3 11-hovede Buddhaer der står i bygningen. I 851 besøgte munken Ennin Sugimoto-dera og han udskar den 2. 11-hovede statue. I år 986 beordrede Kejser Kazan munken Genshin-Eshin Sozu til at udskære den 3. 11-hovede statue der står i bygningen.

Ildebrand i Sugimoto-dera.

Om natten den 23. november 1189 udbrød der brand i Sugimoto-dera. Men statuerne blev reddet ud og gemt under et stort cedertræ. Navnet Sugimoto-dera hentyder til Kannon ( statuer ) under cedertræet. I 1191 besøger Minamoto no Yoritomo Sugimoto-dera og han beordre at en ny hovedebygning skulle bygges så statuerne igen kunne komme indendørs og ikke stå ude under et cedertræ. Der er i alt 6 Buddha statuer ved Sugimoto-dera. De tre ældste statuer er dem der står inderst inde i en hule med glas for. De 3 andre statuer, de 11-hovede Buddhaer, står forrest i rummet og er lidt over 2 meter høje.

Sugimoto-dera. Det er strengt forbudt at tage billeder inde i selve bygningen.

Så alt i alt havde jeg en rigtig godt dag i Kamakura. Det var omkring 18 grader og solen skinnede fra en skyfri blå himmel, jojo foråret viste sig fra sin bedste side.

Kirsebærblomster i Kamakura – de bedste steder.

Kamakura tiltrækker mange mennesker om foråret når kirsebærblomsterne springer ud. Og med god grund for det er et dejligt sted at opleve disse smukke blomster. Men hvor kan man finde dem ?

 • Tsurugaoka Hachimangu Shrine
 • Genjiyama Park
 • Engakuji templet
 • Hongakuji templet
 • Komyoji templet
 • Kotokuin templet ( Den Store Buddha )
 • Kenchoji templet
 • Hasedera templet
 • Dankazura ( vejen der fører op til Tsurugaoka Hachimangu Shrine )
 • Kosokuji templet ( ved siden af Hasedera templet )
 • Ofuna Kannon

Så der er masser af steder i Kamakura hvor man kan opleve kirsebærblomster. Man kan også bare gå rundt i gaderne mellem de forskellige steder, der er masser af kirsebærtræer alle vegne.

You might also enjoy: