Shima Onsen ligger i Gunma. Det tager cirka 2 1/2 time at nå herop med ekspres tog og bus fra Tokyo. Her er ingen resort hoteller, kun privat ejet familie-hoteller. Det er et sted med fred, ro og frisk bjergluft.

Hvor ligger Shima Onsen ?

Shima Onsen er en lille bjerglandsby i det nord-vestlige Gunma, ikke så langt fra amts-grænsen til Niigata. Her er ikke vildt mange turist attraktioner, men alligevel er det blandt de 4 bedste onsen-byer i Gunma ( de andre er Kusatsu, Minakami og Ikaho ). Med en historie på over 1000 år anses Shima Onsen for at være blandt nogen af de ældste onsen-byer i Japan.

Vandet i Shima Onsen anses for at være helende. På japansk betyder shima 40.000, derfor siger man i Japan at Shima onsen kan kurrere 40.000 dårligdomme eller sygdomme. Det er nok lige i overkanten, men vandet er bevist at have god effekt mod snitsår, nervesmerter og træthed. Vandet kan drikkes og flere steder er der kilder, hvor man kan fylder sin vandflaske. Vandet skulle også være godt for maven, så det er bare at drikke løs. Der er over 40 naturlig kilder i Shima Onsen der tilsammen pumber 3500 L vand i minuttet.

Shima Onsen på en kold dag i februar.
Shima Onsen på en kold dag i februar.

Hvordan kommer man til Shima Onsen ?

Der er flere måder at komme til Shima Onsen på. Når jeg tager derop har jeg altid taget eksprestoget fra Ueno Station. Dette tog stopper nemlig i Nakanojo, som er den station der har busser til Shima Onsen. Det tager cirka 2 timer med tog fra Ueno station til Nakanojo og 50 minutter med bus fra Nakanojo til Shima Onsen. Denne rute koster 4500 yen ( 235,65 kr ) for toget og 950 yen ( 49,75 kr ) for bussen. Man skal bare være opmærksom på at der kun afgår 2-3 eksprestog om dagen.

En anden rute, der går noget oftere, er med JR Joetsu Shinkansen eller Hokuriku Shinkansen til Takasaki station. Det tager omkring 1 time. På Takasaki station skal man skifte til JR Agatsuma Line der kører til Nakanojo station, cirka 1 times køretur. Denne rute koster cirka 5000 yen ( 261,83 kr ) for shinkansen til Takasaki og 770 yen ( 40,32 kr ) for lokal tog fra Takasaki til Nakanojo. Hertil kommer busturen op til Shima Onsen på 950 yen ( 49,75 kr ).

Tidsmæssigt er begge ruter cirka lige lange. Det er kun hvis man som turist gerne vil kører med Shinkansen at jeg synes det er det værd at betale ekstra for.

Der går også Highway busser fra Tokyo station til Shima Onsen. Det tager 3 1/2 time og koster 3150 yen ( 164,95 kr ).

På vej op til vores ryokan i Shima Onsen.
På vej op til vores ryokan i Shima Onsen.

Shima Onsens største attraktion.

Der er ikke mange attraktioner i selve Shima Onsen, men der er dog 1 attraktion som får folk til at valfarte hertil, især manga fans. Hvis man er manga fan kender man med stor sandsynlighed Studio Ghibli. De har lavet en tegnefilm der hedder Spirited Away, der i 2003 vandt en Oscar for bedste tegnefilm. I Spirited Away er der en overnaturlig eller forhekset ryokan der hedder Aburaya og som bestyres af heksen Yubaba. Inspirationen til den ryokan ligger i Shima Onsen og hedder i virkeligheden Sekizenkan Honkan. Det er en ryokan fra 1691 der stadig er i brug og man kan leje værelser på stedet. Det er især meget populært at tage billeder på den røde foran bygningen, der ligner den i Spirited Away.

Sekizenkan Honkan ryokan i Shima Onsen der har givet inspiration til Studio Ghibli tegnefilm Spirited Away.
Sekizenkan Honkan ryokan i Shima Onsen. Inspirationen til Studio Ghibli berømte tegnefilm fra 2003 Spirited Away.

Shima Tamura.

Min mand havde booket en overnatning på den ældste ryokan i Shima Onsen, Shima Tamura. Det er 14. generation der driver stedet og det har været åben siden 1600-tallet. Det er en meget gammel og traditionel japansk stil ryokan. Der er 7 onsen man kan bade i, 3 for mænd og 3 for damer. Desuden er der et stort udendørs bad, som er mere en svømming pool, der er fælles. Det var lukket da vi var der, fordi det var under renovering. Desuden kan man for 2000 yen ( 104,68 kr ) leje et privat bad i 40 minutter. Nogen af de store værelser har altan med onsen.

Min mand havde booket en standart pakke til os, så vi havde ikke altan med onsen. Vi havde dog booket den private onsen og da der ikke var nogen efter os fik vi at vide vi bare kunne blive så længe vi havde lyst til uden mer pris. Desuden indeholdt vores ophold aftensmad, som var kaiseki og morgenmad som var traditionelt japansk morgenmad.

Indgangen til Shima Tamura, vores ryokan i Shima Onsen.
Indgangen til Shima Tamura, vores ryokan i Shima Onsen.

Shima Tamura ligge oppe for enden af en bakke. Jeg var glad for der ikke var is på vejen for så tvivler jeg på vi var kommet op. Der var sne, men ikke så meget som vi havde håbet på. Om aftenen begyndte det at sne meget lidt. Det var ikke noget der lagde sig, men det var rigtig hyggeligt at sidde og kigge på fra badet.

Onsen – de naturlige japanske varmekilder.

Grunden til at folk kommer til Shima Onsen er for at bade i de naturlige varmekilder kaldet onsen. Mange onsen i Japan anses for at være helbredende på den ene eller anden måde. Det kommer an på hvad vandet indeholder. Alene det bare at sidde i det varme vand og slappe af og få musklerne løst op er i sig selv helbredende efter min mening. Det er en af grundene til jeg elsker onsen så meget, det er ren afslapning for krop og sjæl.

Indendørs bad for damer.

At besøge en onsen, er efter min mening, en af de ting man skal prøve hvis man besøger Japan. Jeg ved det kan være meget grænseoverskridende for nogen at skulle bade sammen med andre og være nøgen sammen med mange andre, men japanerne er vant til det. Jeg lærte relativ hurtigt at onsen er en del af den japanske livsstil, så for mig blev det hurtig en naturlig ting at gøre. Nu er det at bade i en onsen en af de ting jeg holder aller mest af ved Japan og japansk kultur.

Udendørs onsen for damer med udsigt til floden og et vandfald.
Udendørs onsen for damer med udsigt til floden og et vandfald.

Onsen etikette og manere.

Der findes i Japan 2983 onsen byer, ligesom Shima Onsen. Derudover findes der 27297 varmekilder i hele Japan så der er rig mulighed for at prøve en onsen hvis man har lyst. Men der er også nogen regler og uskrevne regler som egentlig er mere gode manere, når man benytter en onsen. Mange steder acceptere ikke gæster med tatoveringer. I Japan anses tatoveringer for at være forbundet med yakuza ( den japanske mafia ) og kriminalitet. Der er dog begyndt at være en mere afslappet holdning til tatoveringer i forhold til kunst-tatoveringer blandt folk, især den yngre generation. Men lige når det kommer til onsen er det stadig kun mindretallet der velkommer folk med tatoveringer.

Der findes forskellige former for onsen. Ryokan med onsen som kun gæster har adgang til, hoteller hvor der også er adgang for ikke overnattende gæster og spa med onsen, massage og restauranter som kun tager imod gæster i et fast tidsrum. Jeg har prøvet alle og jeg kan bedst lide ryokan med onsen og overnatning og 1-dags onsen hvor man typisk er et par timer. Onsen på hoteller kan være ret små og mange gange kommer vandet ikke fra en varmekilde, men det er bare opvarmet vand.

Det store indendørs bad for damer på Shima Tamura i Shima Onsen.
Det store indendørs bad for damer på Shima Tamura i Shima Onsen.

Der er selvfølgelig nogen regler og generale manere man helst skal følge når man besøger en onsen. Jeg synes generalt folk følger disse regler. Det er meget få gange jeg har oplevet at folk ikke har fulgt reglerne og har været irreterende over for andre gæster.

  • Ingen badetøj
  • Ingen alkohold
  • Ingen svømning i badene
  • Ingen løbende
  • Ingen håndklæder i badene
  • Ingen mobil eller kamera i badeområderne

Indretning af en onsen.

Når man kommer ind i omklædningsrummet finder man et ledigt skab eller en ledig kurv til sit tøj og håndklæde. Der er som regel 2 håndklæder, hvis det er med i prisen, et stort og et lille. Kun det lille tager man med ind i baderummet. Inde i baderummet er det første man skal at vaske sig, lige som man vil gøre når man går i bad der hjemme. Der er områder med sæbe, shampoo, balsam og ansigtsæbe som er til fri afbenytning. Først efter man har vasket sig kan man benytte selve onsen. Onsen er ikke ment som et sted hvor man vasker sig, men som et sted hvor man slapper af. Derfor vasker man sig først. Så sidder man bare i de forskellige bade, både udendørs og indendørs, og slapper af. Mange steder er der også en sauna som man frit kan benytte.

Det anbefales at man drikker vand før, under og efter man tager bad. Vandet ligger oftes omkring 40 grader. Det er normalt at føle sig svimmel hvis man har siddet for længe i vandet eller rejser sig op for hurtigt, især i de indendørs bade. Normalt vil man sidde 10-15 minutter i et bad, gå op og få luft samtidig med man skifter til et andet bad. Der er stole eller bænke man kan sidde på både udendørs og indendørs.

Brug af onsen.

Onsen er mest populært om vinteren hvor det er koldt, men kan benyttes hele året rundt. Jeg er ikke så glad for at gå i onsen om sommeren. Det bliver bare for meget når vandet ligger omkring 40 grader og luften er lige så varm og med stor luftfugtighed. Til gengæld går jeg ofte i onsen om efteråret og vinteren, hvor det bare er noget af det dejligste. Efter en lang vandretur går jeg også i onsen hvis det er muligt. Det er så godt til at løse op for stive og ømme muskler så man ikke har tunge og trætte ben dagen efter.

Mad på Shima Tamura.

Vores ophold var inklusiv mad, både aftensmad og morgenmad. Aftensmad bestod af kaiseki, som er finere japansk madlavning. Det består af små retter fra forretter til hovederetter og dessert. Det var rigtig godt det mad vi fik og der var rigeligt.

Forretter som bestod af bl.a. tofu og andre små retter af grøntsager.
Forretter som bestod af bl.a. tofu og andre små retter af grøntsager.
Sashimi som også var en del af forretterne.
Sashimi som også var en del af forretterne.
Hovederetten som bestod af wagyu kød med forskellige grøntsager. Dertil andre grøntsagsretter.
Hovederetten bestod af wagyu kød i misosauce med forskellige grøntsager. Desuden var det en ret med aubergine, svampe og sesambolle.

Alt i alt fik vi 12 retter mad. Desuden havde vi fået en værdi-kupon på 1000 yen ( 52,77 kr ) som vi brugte på en flaske lokal produceret sake, som vi delte til maden. Jeg kan rigtig godt lide den mad man får serveret på ryokans. Her får man serveret lokale produkter, produkter efter sæsonen og alt er hjemmelavet fra bunden. Hvis man virkelig vil smage ægte japansk mad skal man tjekke ind på en ryokan.

Traditionel japansk morgenmad.
Vores morgenmad var også traditionel japansk morgenmad.

Vores morgenmad var traditionel japansk morgenmad. Det kan måske være lidt svært for nogen af starte dagen med bagt fisk, men personligt kan jeg godt lide det. Ellers fik vi grøntsager, pickles, ris og grød af ris der var kogt i onsen vand. Desuden fik vi tofu, kød med grøntsager der skulle dampes, miso og yoghurt. Der var også en drink-bar med te, kaffe, juice og mælk. Igen, der manglede ikke noget og vi blev mere end mæt.

Vi tjekkede ud ved 10.30 tiden og gik ned gennem byen for at tage bussen tilbage til Nakanojo station, men vi valgte at stå af før stationen for at besøge et lokal-historisk museum.

Nakanojo Museum of Folk and History.

Dette lokal-historisk museum ligger i en gammel skole. Jeg blev positivt overrasket over hvor godt det var. Selv om alt er på japansk, stort set, kan man faktisk godt få rigtig meget ud af udstillingen. Udstillingen dækker områdets historie helt tilbage til Jomon-perioden og op til omkring 1980erne. Jeg tror vi brugte 1 1/2 time på at gå rundt i de forskellige lokaler og se de forskellige tidsperioder.

Indgangen til Nakanojo Museum of Folk and History.
Indgangen til Nakanojo Museum of Folk and History.
Tavle med våben brugt af ninjaer.
Tavle med våben brugt af ninjaer.

En af de første ting der møder en er denne tavle med våben brugt af ninjaer. Jeg vidste ikke at Gunma og dette område havde været et stort tilholdssted for ninjaer, så det var spændende at lære om.

Et kors og en fumie plade.
Kors og nedenunder kan man se en Fumie plade.

Fumie plader.

Jeg har hørt så meget om disse Fumie plader, men aldrig set en i virkeligheden. De er meget gamle og stammer tilbage fra den tid hvor kristendommen kom til Japan og hvor kristendommen var forbudt. Dem der var under mistanke for at være kristen blev tvunget til at skulle træde på pladen for at bevise de ikke var kristne. Ville man ikke træde på pladen med ansigtet af Jesus blev man anset for at være kristen og anholdt. Man kunne kun blive løsladt ved at opgive sin tro og træde på pladen, ellers måtte man sidde i fængsel indtil man døde. Der var også ret mange der blev henrettet for ikke at ville træde på pladen. Har man set filmen Silent fra 2016 kan man måske huske karakteren Kichijiro der flere gange træder på pladen kun for at redde sit eget skind for bagefter at søge syndsforladelse hos præsten.

Har man ikke set filmen kan den varmt anbefales.

Gamle japanske mønter og seddler.
Gamle japanske mønter og seddler. Jeg har aldrig set så gamle penge seddler før.
Saddler til heste.
Saddler til heste. De virker meget hårde og ubehagelige at sidde i kan jeg kun sige.
Det japanske flage med navne af familie, venner og kollegaer.
Det japanske flag med navne af familie, venner og kollegaer. Flaget har tilhørt en japansk soldat.

Yosegaki Hinomaru.

Hinomaru er navnet på det japanske flag, det betyder solens skive. Yosegaki Hinomaru hentyder til et specielt flag med underskrifter og små hilsner fra familie, venner og andre man kender. Det blev givet som gave til folk der drog væk fra den egn de boede i, men i særdeleshed til japanske soldater der drog i krig. Disse flag er især kendt fra 2. verdenskrig, hvor mange amerikanske soldater tog dem som souvenir fra dræbte japanske soldater. Jeg så engang et indslag på CNN hvor en mand der var kommet i besiddelse af flere af disse flag kontaktede en organisation i Japan, der hjalp ham med at få flagene hjem til Japan og finde efterkommere af den drabte soldat for at give flaget tilbage til familien i Japan. For mange familier, dengang, betød det utrolig meget at få netop dette flag tilbage som minde om den dræbte.

Det var nogen af de ting vi så på lokal-historisk museum i Nakanojo. Det er ikke et stort museum, hvilket jeg personligt synes er dejligt. Jeg får bare mere ud af mindre museer, fordi jeg ikke når at køre træt i det. Store museer kan godt virke uoverskuelig med rum efter rum, men her var det virkelig overskueligt og der er så meget at se.

Min mening om Shima Onsen.

Det er 2. gang jeg besøger Shima Onsen. Det er ikke et sted med mange turist-attraktioner, men et sted man kommer for at slappe af, bade i onsen og spise god mad. For mig er det et dejligt sted og jeg vil bestemt komme her igen. Jeg kunne godt tænke mig at komme her om foråret eller efteråret så jeg kunne tage på vandretur. Begge gange jeg har været her har været om vinteren med sne. Her er så flot om vinteren, men jeg tror også forår og efterår er flot heroppe. Jeg kan kun varmt anbefale Shima Onsen hvis man ikke er interesseret i et sted med en masse turist-attraktioner. Hvis man gerne vil have nogen turist-attraktioner med i oplevelsen er Kusatsu Onsen nok et bedre valg, men for mig er Shima Onsen bare et dejligt sted med fred og ro.

You might also enjoy: