Haiku er en speciel form japansk digtning som består af 17 stavelser fordelt på 3 linjer.

Haiku er en gammel japansk digt-form, der stammer helt tilbage til 1500-tallet. Denne form for lyrik består af 17 stavelser fordelt på 3 linjer ( 5-7-5 ). De første 2 linjer har ofte en sammenhæng, mens 3. linje ofte bryder med en overraskelse. Digtene fokusere på detaljer fra naturen og beskrivelsen af følelsen ved denne detalje. Årstiden er også noget der ofte beskrives uden at skrive årstiden direkte, eks sne eller frost kan bruges til at beskrive vinter.

Der ud over er der ingen krav når man skriver, ingen rim eller ramser. Så det lyder jo egentlig meget nemt, men at få det hele til at passe med stavelserne er ikke altid lige let. De mest kendte haiku-digtere er da også japanere, så som Matsuo Basho. Hans digte er oversat til mange sprog, men at oversætte haiku er ret svært fordi et ord ikke har samme antal stavelser på alle sprog, derfor overholder oversat haiku ikke reglerne om de 17 stavelser, fordi man vægter den følelse der beskrives højere.

Haiku i dag.

I dag er denne lyrik form kendt langt ud over Japans grænser, men man bruger ikke altid reglen om de 17 stavelser fordelt på 3 linjer, som man stadig gør i japan. Der er udgivet flere bøger af danske forfattere hvor de skrive ved hjælp af denne lyrik form, bl.a. Suzanne Brøggers bog Lotusøje fra 1999.

Men jeg håber I vil tage godt imod mine digte. Alle billederne brugt til digtene er i øvrigt nogen jeg selv har taget.

Haiku digte
Lyse nætter kom, Ved vandet din duft blev bredt, Myggene holdt fest.
Haiku digt om sol og sommer
Saltvand i næsen, Hvidt sand under fødderne, Jeg elsker sommer.
Haiku digt om foråret
Bjergets stille top, Sne som et vinterlandskab, På en forårsdag.
Haiku digt
Så blå en himmel, Så lyserøde blomster, En fugl pipper glad.
Haiku digt om efteråret
Magiske farver, Skinner i den lave sol, Vinteren er nær.
I siv ved bredden, Kærligheden blev grundlagt, Harmoni på jord.

You might also enjoy: