Hiroshi Fujimoto bedre kendt som Fujiko F Fujio.

Hvis man nogen sinde har besøgt Japan vil man uden tvivl være stødt på manga eller tegneserier som det egentlig er, da det er en meget stor del af japansk kultur. Nok en af de mest kendte er Fujiko F. Fujio som er skaber af den absolut mest berømt tegneserie for børn, nemlig tegneserien on katten Doraemon. Doraemon er en kat fra det ydre rum der bor hos en dreng på jorden der hedder Nobita. Doraemon kan en masse forskellige tricks, bla. kan han flyve fordi han har en propel af bambus som han kan sætte på hoveder, den kaldes for en bambuskopter. Doraemon har også en dør der gør at dem der går igennem den kan rejse frem eller tilbage i tiden. Nobita bruger bla. denne dør til at gå tilbage i tiden for at se sin bedstemor som han savner meget fordi hun er død. I en af fortællingerne rejser han også til fremtiden hvor han møder sig selv som voksen mand.

 Fujiko F. Fujios skrivebord.

Fujiko F. Fujio var meget produktiv gennem hele sit liv. Allerede da han gik i skole tegnede han og skrev små historier til sine tegninger. Han var lidt af en skolegårds berømthed. Han har skabt mange andre tegneserie figurer, men den mest berømte er uden tvivl Doraemon. Det er også den der findes flest fortællinger om og som er blevet lavet til tegnefilm, både de små korte og de lange film man ser i biografen.

Fujiko sammen med de figurer som han har skabt.

Han tegnede selv alle sine tegninger og han brugt vandfarver til virkelig at give dem liv. Mange af hans orginale tegninger findes stadig og man kan se dem på Fujiko F. Fujio Museum i Kawasaki, hvor han selv boede det meste af sit liv. Her kan man foruden hans tegninger se hans skrivbord hvor han skabte og tegnede hans figurer og flere andre personlige effektet. Museumet er både for voksne og børn. Når man kommer får man udleveret en slags mini radio og så går man rundt ved de forskellige udstillinger som er markeret med nummere som man trykker ind på radioen og så bliver historien bag fortalt enten på japansk, engelsk, kinesisk eller koreansk. Og så kan man bare gå i fred og ro og i sit eget tempo og høre historier om de forskellige ting. Man kan ikke bare møde op på museumet. Man skal bestille billetter i forvejen via computeren, når det er gjort skal man hente sine billetter i en Lawson som er en kiosk der har døgnåben. De lukker kun publikum ind 4 gange om dagen. Klokken 10, 12,14 og 16 og man skal være der mindst 15 minutter før. Men når man først er kommet ind kan man blive lige så længe man har lyst. Grunden er at der kun er et bestemt antal pladser til hver klokkeslet, jeg synes det er lidt underligt for det er et ret så stort museum.

En af de mange Doraemon figurer på museet.

Der er også et område der henvender sig mere til børn og barnlige sjæle. Man kan sidde og læse tegneserier eller man kan gå i biografen og se en special lavet tegnefilm med alle figurene som Fujiko har skabt. Det er en tegnefil lavet specielt til dette museum og den var cirka 15 minutter og er desværre kun på japansk, men jeg synes alligevel fortællingen var nem at forstå. Det er jo en tegnefilm der henvender sig til børn. Doraemon er også en af de ældste manga figurer i Japan og derfor er det både børn og voksne der er vilde med ham fordi mange i 30erne som barn er vokset op med Doraemon. Størstedelen af japanerne har på et eller andet tidspunkt læst Doraemon og det gode ved den er at den også er god for folk der er ved at lære japansk da der ikke er brugt særlig meget kanji og det er der er oversat med hiragana, så selv om det tager tid at komme igennem en historie kan man faktisk godt få noget ud af det og lære ved det. Jeg har hørt mange sige manga er en god måde at lære japansk på, det er jeg bare ikke helt enig i. Det kommer hvert fald an på hvad man vælger. Mange manga serier er ofte fyldt med slang af en mindre pæn karakter og derfor ikke et sprog man skal bruge og som ofte vil blive set som en fornærmelse hvis man bruger det sprog overfor folk der ikke lige er til manga. Men Doraemon kan læses og forståes af alle uden nogen problemer.

 Fra haven ved Fujiko F. Fujio museumet.

Der er også en have hvor man kan gå ud og den er fyldt med figurer og ting fra hans fortællinger, dog mest Doraemon. Til sidst er der en butik hvor man kan købe alle mulige ting med Doraemon og de andre figurer, men vigtigst af alt kan kan købe manga serierne som han har skrevet. Jeg købte Doraemon nr 1 da det er den der er sværest at få fat i fordi den ofte er udsolgt. Jeg har et par stykker andre i serien som er købt i en Book Off som er en slagt genbrugs butik med kun for bøger. Jeg kan godt lide at sidde og kigge i dem, selv om man ikke forstå teksten 100 procent kan man godt forstå historien ud fra billederne og omvendt så hjælper billederne til at forstå teksten, så man kan faktisk godt lære en del ved det.

Dorayaki, Doraemons ynglingsspise.

Doraemons ynglings spise er Dorayaki. Det er en traditionel japansk snack som består af 2 små tykke pandekager lagt sammen med en pure af røde bønner. De findes i mange varianter, bla. med grøn te. Om efteråret kan man få den med røde bønner og kastanier. De smager rigtig gode og jeg kan varmt anbefale man prøver dem på en tur til Japan.

You might also enjoy: